Lunds kultur- och fritidsnämnd har haft ett särskilt utskott för den offentliga konst som placeras på allmänna platser och i kommunala byggnader – men nu läggs utskottet ner, rapporterar Sydsvenskan. Förslagen om vilka konstverk som ska köpas in har kommit från konsthallschefen, men konstutskottet har haft sista ordet.
Istället ska politikerna framöver bara få en rapportering om vilka konstverk som köpts in.
– I grunden handlar det om en princip, som vilar på den övergripande ståndpunkten att politiken ska ha armlängds avstånd till konst och kultur. Det tidigare systemet har inneburit att politiken har suttit och fattat beslut om enskilda konstverk, säger nämndens ordförande Sebastian Jaktling (S) till tidningen.
Konstutskottet har, enligt kultur- och fritidsförvaltningen som lämnat underlaget till beslutet, visserligen stärkt konsthallens position genom att säkerställa förankring i politiken, och ”minskat risken för politiska debatter och kontroverser kopplade till utställningar och konstinköp”. Men förvaltningen konstaterar också att konstruktionen med ett utskott också inneburit att politiker i slutändan bestämt vilka specifika konstverk som ska synas i det offentliga rummet.
Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot och ville ha kvar konstutskottet.
– Det är en sak att ha en armlängds avstånd, men i det här fallet är ju avståndet så pass långt att man inte ens kommer att kunna sträcka ut en arm och ha någon form av påverkan överhuvudtaget, säger Gunnar Brådvik (KD) till Sydsvenskan.