Akademikerfacket Saco skriver i ett debattinlägg i SvD att deras verksamhet ”vilar på en grundläggande demokratisk, lagstadgad och yrkesetisk plattform”. I en debatt i P1 diskuterar Göran Arrius, ordförande för Saco och Patrick Reslow, riksdagsledmot för Sverigedemokraterna och som sitter i utbildningsutskottet, en av punkterna i Tidöavtalet som säger att kommuner och myndigheter ska bli skyldiga att rapportera papperslösa. Bibliotekariernas fackförbund DIK har också skrivit under och det gör mig lättad.
Patrick Reslow ser inte en motsättning mellan att ange ett papperslöst barn och det faktum att barnkonventionen sedan 2020 är en del av svensk lag där ”Alla barn har samma rättigheter och lika värde”. Vi måste stå upp för rättsstaters principer menar han, och tänka på rättssäkerhet och trygghet. Därför kan främlingar inte vistats i landet.
Jag kommer att tänka på boken ”Ytterhögern idag” av Cas Mudde, en av världens ledande forskare på politisk extremism och populism i Europa och USA. Han skriver att när den populistiska radikalhögern som SD kommer till makten i ett liberaldemokratiskt land för den landet in i en illiberal riktning. Deras politik går tvärs mot den liberala demokratin genom att bland annat undergräva och försvaga rättssystemets och mediernas oberoende. Deras viktigaste fråga är ”utlänningsfrågan”, och ”utlänningarna” är den främsta orsaken till den inhemska gruppens otrygghet. Det är då viktigt att liberala demokrater, både till höger och vänster, är på vakt mot högerradikal politik och står fast bakom det liberala demokratiska systemet, menar Mudde.

Soledad Cartagena, bibliotekarie.
Precis som läkare och andra professioner har även jag som bibliotekarie en yrkesetik som säger att vi finns till för alla i samhället. Föreningen BiS (Bibliotek i Samhälle) är en förening som verkar för ett demokratiskt samhälle och ett biblioteksväsen till för alla har i ett uttalande om förslaget att ange papperslösa skrivit: ”Bibliotekens uppdrag är att ge alla fri och jämlik tillgång till information, kunskap och litteratur. Vi värderar människors integritet högt. Vi lyder under bibliotekslagen, som säger att bibliotek ska finnas tillgängliga för alla. För att leva upp till lagen krävs att människor har förtroende för oss och känner sig trygga på biblioteken. Vi kommer aldrig att ange någon”. Det ställer jag mig bakom.
Folkbiblioteket är allas vardagsrum, den tredje platsen i samhället, mellanrummet mellan hemmet och arbetsplatsen.
Jag har träffat många papperslösa, ordnat bibliotekskort, översatt myndighetsbrev och hjälpt till med att skriva CV och personliga brev. Lyssnat på deras historier. Nu mer än någonsin måste vi värna det svenska öppna folkbiblioteksväsendet som är unikt i världen. Folkbiblioteket är allas vardagsrum, den tredje platsen i samhället, mellanrummet mellan hemmet och arbetsplatsen. Hit kan du komma utan att legitimera dig och oavsett status bli bemött som en människa, inte en siffra. Sätta dig ner och läsa en vetenskaplig tidskrift eller bok på somaliska. Ta ditt barn på en fantasifull sagostund där dragqueens läser normkreativa sagor som utmanar könsnormerna. Som får barnen känna att alla har rätt att vara precis som de är. Eller komma in i biblioteket och vara en del av gemenskapen. Ta del av andra åsikter och perspektiv. Helt kostnadsfritt.
Vårdpersonal har startat kampanjen ”Vi anger inte” mot angiveri av papperslösa. De uppmanar i en debattartikel i Arbetet ”till landsomfattande civil olydnad om förslaget blir verklighet. Lagarna finns ännu inte på plats, så vi har tid att agera preventivt”. Även jag uppmanar mina bibliotekariepolare att göra motstånd och skaffa sig information och argument för att skydda sig när antidemokratiska lagar nu hotar vårt demokratiska öppna samhälle. Bibliotek i demokratiska samhällen anger inte papperslösa.
Soledad Cartagena, bibliotekarie