Vi träffas i entrén till ”den sista bastionen som är öppen för alla”, demokratins grundstomme, själva grundbulten för allas rätt att finnas och vara som de är. Ungefär så ser Marcus Barbosa Ferreira på folkbiblioteken i landet. Umeå stadsbibliotek tycker han är ett fint exempel på hur det kan fungera. Kommunen ”har alltid uppskattat biblioteken”, ser till att budgeten är hyfsad och vet var rågången mellan politik och verksamhet går.
– Armlängds avstånd är jätteviktigt. Kulturen ska inte styras utifrån politiska åsikter. Det blir aldrig bra, säger han.
I ett kvarts sekel har han jobbat i bibliotek, för det mesta med barn i fokus. Som ”sjukt nyfiken” står han gärna i alla informationsdiskar – från fakta och skönlitteratur till öppet magasin – men först och främst är han barnbibliotekarie. Han läser sagor, möter skolklasser, svarar på frågor och styr besökare rätt till pyssellådor och Skapa-rum. Han ansvarar för inköp av fantasy, jobbar i läsfrämjandegruppen och deltar i barnprogramgruppens planering av allt från teater- till dansföreställningar.
När vi träffas är det Barnens Littfest som planeras. Det är stadsbibliotekets egen avknoppning till Littfest, Umeå internationella litteraturfestival.
– Hos oss ska allt vara vänt till barnen. Det ska vara kreativt, med t-shirtryck, experiment och sådant. Innan pandemin hade vi 4000 besökare på fyra timmar. Fast det är klart, en del kanske bara sprang in och direkt ut igen, säger han med ett skratt.
Det roligaste i jobbet är just stunden när besökarna kommer, oavsett om det är en sagostund för bebisar eller ett större arrangemang.
– När man ser att barnen tycker att det är roligt – det slår allt!
Det kan vara att läsa Knacka på för en bebis på åtta månader, se att den lilla förstår, hänger med i historien och blir helt uppslukad när bladen vänds.
– Då knyts det ett band. Det är magiskt! Det är det vi försöker ge till föräldrarna, att de ska förstå vad läsning kan vara för något.
”Love all, serve all. Det min uppgift som bibliotekarie”
Marcus Barbosa Ferreira vill inspirera till läsning och alltid hjälpa personen som står framför honom. Vem det än är.
– Love all, serve all. Det min uppgift som bibliotekarie, säger han med ett leende.
De stora målen hanterar de tillsammans, han och de andra bibliotekarierna som alltid vill nå nya grupper. Kollegornas kunskaper och ”ständiga energi” tycker han sporrar och inspirerar. Och för att locka unga som inte brukar gå till bibblan måste de vara modiga, våga tänka om och tänka nytt.
– Nu har vi en renodlad ungdomsbibliotekarie, och det har blivit mycket mer snurr på avdelningen. Det är jättekul.
”Vad man läser spelar egentligen så stor roll. Men att man läser och hur man läser”, brukar Marcus Barbosa Ferreira säga till småbarnsföräldrar.
Foto: Bertil Janson
Vid sidan av jobbet plöjer han hundratals barnböcker i juryn för Snöbollenpriset, som delas ut till ”Årets bästa bilderbok”. Han sitter också i Storytel Awards-juryn och i Kulturrådets arbetsgrupp för barn- och ungdomslitteratur. De olika uppdragen har kommit som en följd av SVT-programmet Bokslukarna för några år sedan.
Erbjudandet att bli programledare tackade han först nej till. Han sitter ogärna i rampljuset, ser sig mer som en lagspelare. Till slut lät han sig ändå övertalas.
– Jag tänkte att det här måste jag bara göra. Det var en utmaning, men superroligt.
Fast om programmet skulle göras igen borde han själv avskaffas, tycker han. Barnen kunde ta hand om hela showen.
– Det vore det bästa sättet att göra det. Oavsett vad jag säger om en bok, och hur duktig jag än är, slår det aldrig ett barn som säger: ’Jag tycker den var bra’. Det går rakt igenom, sidledes, från barn till barn.
En fråga är därför given när han har bokträffar och presenterar böcker för skolklasser:
– Är det någon som läst den här? Jaha, vad tyckte du?
Tidigare programledare
Namn: Marcus Barbosa Ferreira.
Ålder: 47 år.
Jobb: Barnbibliotekarie på Umeå stadsbibliotek. DIK-representant i verksamhetsgruppen.
Sidouppdrag: Snöbollenprisets jury, Storytel Awards jury, Kulturrådets arbetsgrupp för barn- och ungdomslitteratur. Tidigare Augustprisets jury och programledare i SVT-progra mmet Bokslukarna.
Familj: Fru, två barn, hund.
Uppvuxen: Eskilstuna.
Bor nu: Umeå.