BESTA står för ”Befattningsgruppering för statistik” och är ett system som används för att gruppera yrkesgrupper och nivå på arbetsuppgifter för personer som är anställda av staten. Alla som utför arbetsuppgifter åt staten ska alltså ha en sådan kod.
Bestakoden består av nio så kallade positioner där de två första visar vilket arbetsområde du tillhör och den sista siffran visar vilken svårighetsnivå din tjänst har. Nivå 1 är lägst och nivå 6 är expertnivå. Om du har en akademisk utbildning så hamnar du oftast som lägst på nivå 3. Om du inte vet vilken bestakod du har så kan du fråga din chef eller HR-avdelningen.
Varför delar man då in alla statligt anställda i bestagrupper? Jo, genom att gruppera de mängder av olika tjänstebenämningar som finns inom statlig verksamhet så blir det enklare och mer överskådligt när man tar fram lönestatistik och gör lönekartläggningar. Bestakoden kan också användas när en tjänst ska lönesättas.
Det finns alltså en fördel med bestakoderna för dig som är anställd – då du kan få fram hur du ligger till lönemässigt jämfört med andra i din grupp.
Hans Kyrö, ombudsman och lönestatistikansvarig på DIK, säger att bestakoderna är en vägledning till vad man ska ligga på för lönenivå, men inte någon sanning.
– Bestakoden styr inte lönen. Det går inte att kräva en viss lön bara för att man ligger på, låt säga nivå 4, i en yrkesgrupp, säger han.
Däremot tycker Hans Kyrö att man ska ta reda på vilken bestakod en tjänst har innan man kommer med ett löneanspråk. Det går också att argumentera i ett lönesamtal med hjälp av koderna.
Hans Kyrö är ombudsman och lönestatistikansvarig på DIK. Foto: Alexander Donka.
Om man är missnöjd med vilken bestanivå man hamnat på, vad gör man då?
– Då tar man kontakt med sin lokala Saco-S-företrädare, men du ska också ta upp det med din chef. Gå gärna tillbaka och titta vad som stod i annonsen när du sökte eller gå igenom äldre medarbetarsamtal om du jobbat på arbetsplatsen länge.
Hans Kyrö betonar att det är majoriteten av arbetsuppgifterna som avgör vilken nivå man hamnar på. Har man exempelvis arbetsuppgifter som motsvarar nivå 2 en dag i veckan, och uppgifter som ligger på nivå 3 resten av veckan så är det nivå 3 som är rätt nivågruppering.
Hur tar man reda på löneläget för de olika grupperna och nivåerna?
– De finns på Saco lönesök, du loggar in med ditt DIK-medlemskap. De uppdaterar siffrorna två gånger om året. Vi rekommenderar alla gå in och titta på sin yrkesgrupp för att få en uppfattning om hur lönestrukturen ser ut – och om man eventuellt har halkat efter i löneutvecklingen.