Det var på onsdagskvällen som kulturnämnden i Göteborgs stad godkände de besparingsåtgärder som kulturförvaltningen tidigare föreslagit, för att klara kommunstyrelsens sparkrav om cirka 28,5 miljoner kronor för att få en budget i balans.
Bland annat rör besparingarna det fria kulturlivet och inköp av böcker till biblioteken, med minskningar av kulturstödet på 9 miljoner kronor, på mediainköp med 5,8 miljoner kronor och på kulturstrategisk verksamhet med 0,4 miljoner kronor.
– Det här kommer att få allvarliga konsekvenser för kulturlivet i Göteborg. Och det i en tid när folk behöver kulturen som mest. I ett hårt samhällsklimat och ett kärvt ekonomiskt läge, då behöver man satsa på kulturen, inte dra in på den, säger Carolina Dennisdotter, som är DIK:s kommunombud i Göteborgs stad, huvudskyddsombud och kulturförvaltningen och bibliotekarie.
I kulturförvaltningens tjänsteutlåtande för budgeten 2023 står det att de ”utmanande ekonomiska förutsättningar som kulturnämnden står inför” har byggts upp under lång tid. Och att de i huvudsak är en följd av att tunga kostnadsposter som hyror, löner och sociala avgifter har ökat betydligt mer än kommunbidraget.
Redan 2019 påtalade förvaltningen risken för en urholkad ekonomi, men någon justering av beräkningsgrunden för kulturnämndens kommunbidrag gjordes inte.
– Resurserna växer inte i samma takt som vi växer. Vi ska ha generösa öppettider, öppet på sommaren och kunna utföra mer, men vi får inte tillräcklig uppräkning. Och det går inte att försöka hyvla här och var, säger Carolina Dennisdotter.
Hon berättar att nedskärningar som var på gång redan 2019 kunde strykas på grund av pandemin, eftersom den i praktiken innebar besparingar som att kulturverksamheter inte kunde ha öppet.
– När restriktionerna släppte i våras såg man direkt att det här går inte ihop, säger Carolina Dennisdotter.
Carolina Dennisdotter säger facket har en god dialog med kulturförvaltningens ledning. ”Vi ser att de kämpar i motvind och har förtroende för att de försöker hitta de bästa lösningarna. Jag önskar bara att politiken skulle värdera upp kulturen”.
Foto: Emelie Rahmqvist
Under onsdagens nämndmöte sade kulturnämndens ordförande Pär Johansson (S) att han hoppas att den budget som finns kvar ändå räcker till för att ”upprätthålla infrastrukturen”. Kommer den det?
– Jag tror att han menar att vi kan hålla öppet, men våra verksamheter är mer än det. Helst ska vi ha en hållbar arbetsmiljö och kunna genomföra våra verksamheter utifrån uppdrag och för våra invånare. Sedan tror jag inte att det kommer att fungera som tidigare, Röda sten har ju till exempel sagt att de troligen kommer få hålla stängt en till dag i veckan och biblioteken måste bli mer selektiva när de köper in böcker – det kommer att märkas.
När det kommer till arbetsmiljön säger Carolina Dennisdotter att urholkningen som skett redan lett till att det är ett pressat läge med hög arbetsbelastning, både för medarbetare, chefer och stödfunktioner.
– Samtidigt som vi får in fler uppdrag från politiken och öppnar fler ställen är det samma resurser som ska ta hand om det. Vi skulle behöva anställda fler och kunna ta in fler vikarier. Med en så ansträngd budget oroar jag mig för att stressen ska öka och att personal inte ska vilja stanna.
Vad säger du om att ingen politiker, utöver ordföranden för kulturnämnden, tog till orda när sparkraven klubbades?
– Jag blev besviken över att det inte blev mer debatt om hur det här kommer påverka stadens invånare. Att man inte ser hur viktig kulturen är.
Fjärdedel av inköpsbudget tas bort
Kulturnämnden i Göteborg behöver spara 28,5 miljoner kronor och igår beslutades att kulturförvaltningens förslag på besparingsåtgärder ska genomföras. Bland annat skjuter man öppningen av ett nytt, planerat bibliotek i Biskopsgården på framtiden. Dessutom ska en minskning av kommunens kulturstöd och medieinköp göras. Kulturnämndens budget för medieinköp under förra året var på 23 miljoner kronor – nu minskas den med en fjärdedel: 5,8 miljoner tas bort.