I slutet av 2022 var endast 2 procent av DIK:s medlemmar arbetslösa, en halvering mot hur det såg ut för tio år sedan. Samtidigt betonar förbundet att arbetslösheten generellt bedöms öka i Sverige under 2023 och första halvan av 2024.
Den försvagade konjunkturen kommer troligtvis också drabba DIK:s medlemmar, särskilt de som arbetar i de delar av arbetsmarknaden där konkurrensen om jobben är hög. Två sådana branscher som DIK pekar ut är kommunikation och kreativ sektor samt musei- och kulturmiljösektorn.
Inom kommunikation och kreativ sektor kommer den pågående lågkonjunkturen sannolikt göra att arbetslösheten stiger, särskilt i privat sektor, menar DIK. Förra året låg arbetslösheten i gruppen på 2,3 procent.
Musei- och kulturmiljösektorn präglas enligt DIK redan av knappa resurser och kortsiktiga satsningar, där det tuffa ekonomiska läget kan göra att många kommuner och regioner stramar åt kulturbudgeten ytterligare. Den här gruppen hade högst arbetslöshet inom DIK förra året, 2,8 procent.
Det tuffa ekonomiska läget kan göra att många kommuner och regioner stramar åt kulturbudgeten ytterligare.
De som redan har det svårt på arbetsmarknaden, som utrikes födda, riskerar att drabbas allra hårdast. Därför behövs det särskilda satsningar för att se till att utlandsfödda akademiker ges möjlighet att få jobb som motsvarar den egna utbildningen, anser DIK.
Inför de tuffare tiderna som troligen väntar, vill DIK även se även bättre möjligheter för omställning och kompetensutveckling i hela landet. Förbundet vill också se en permanent höjning av arbetslöshetsersättningen och att taket indexeras så att det följer inflation och löneutveckling.
Män är arbetslösa i högre grad än kvinnor, vilket även gäller bland akademiker i stort. Bland DIK:s medlemmar var 2,5 procent av männen arbetssökande i december 2022, att jämföra med 2 procent av kvinnorna. Även de äldsta medlemmarna, de som är 60 till 64 år, drabbas i högre grad av arbetslöshet. Förra året låg den på 3,8 procent i gruppen.
DIK:s rapport om arbetslösheten
Varje år tar DIK fram en rapport över arbetslösheten bland medlemmarna utifrån faktorer som kön, utbildning, ålder och geografiskt område. Uppgifterna baseras på de medlemmar som också är med i Akademikernas a-kassa, vilket är 93,2 procent av medlemskåren. Medlemmar som är registrerade som studenter eller som är över 65 år ingår inte i underlaget.
Två professioner det i dag är brist på är arkivarier och bibliotekarier – och dessa medlemsgrupper har också lägst arbetslöshet bland DIK:s medlemmar: 1 procent bland arkivarierna och 1,5 procent bland bibliotekarierna. Dessa yrken kommer troligen inte påverkas av konjunkturen i samma grad som andra medlemsgrupper, enligt DIK.
Även de yngre medlemmarna hade en lägre arbetslöshet än snittet under 2022. Bland dem mellan 25-34 år låg den på 1,6 procent, men var allra lägst i gruppen 35-39 år: 1,5 procent.
I befolkningen i stort är knappt 7 procent arbetslösa, och bland akademiker är motsvarande siffra 4 procent. Att arbetslösheten är lägre bland DIK:s medlemmar beror enligt DIK sannolikt på att de som står längre från arbetsmarknaden mer sällan är fackligt anslutna.