Rätt att jobba till 69
Om man har en fast anställning har man tidigare haft rätt att jobba kvar på sitt jobb fram till 68-årsdagen. Nu höjs den gränsen med ett år till 69 års ålder. Vill du jobba ännu längre kan du också göra det om du kommer överens med din arbetsgivare.
Höjd pensionsålder
Gränsen för när du tidigast kan ta ut allmän pension höjs från 62 års ålder till 63 års ålder. Samtidigt höjs gränsen för när man tidigast kan få garantipension, bostadstillägg och inkomstpensionstillägg. Från och med första januari 2023 blir den gränsen vid 66 år.
Upphovsrätten ändras
Ändringarna i upphovsrättslagen baseras på ett EU-direktiv, det så kallade DSM-direktivet. DSM står för ”Digital Single Market” och syftet är att anpassa upphovsrättslagen till den tekniska utvecklingen. Direktivet innehåller bland annat minskningar av upphovsrätten ”för att underlätta undervisning och forskning och för att kulturarvet ska kunna bevaras”. Det blir också lättare att fritt kunna återge äldre konstverk. Konstnärer, fotografer och andra upphovspersoner får en starkare position när de överlåter sina rättigheter till förlag, tidningar och andra aktörer.
Dyrare studielån
Efter flera år med noll eller nära noll procent i ränta ska du som har ett studielån betala 0,59 procent i ränta under 2023. För en person med 100 000 kronor i studielån innebär det en utgiftsökning med ungefär 50 kronor i månaden.
Höjt reseavdrag
1 januari 2023 höjs beloppet som får dras av för arbetsresor med bil. Avdraget för resor med egen bil höjs från 18,50 kronor till 25 kronor per mil. Motsvarande avdrag för förmånsbilar höjs från 6,50 (diesel) respektive 9,50 (annat drivmedel) till 12 kronor per mil. För förmånsbilar som är elbilar gäller beloppet 9,50 kronor per mil precis som tidigare.