– Stressigt var det redan 1988. Sedan blev det värre.
Det säger Anna Stenström, som med 34 år på nacken i den yrkeskår som oftast sjukskrivs för stress och där den psykiska ohälsan är som störst, beslöt sig för en ”direkt motaktion” – i form av ett eget företag.
– Branschen är en vansinneskarusell som lockar till sig människor som drivs av bekräftelse. Säger chefen att du är bra blir du så hög att du jobbar tre dagar extra gratis utan att blinka.
Tidigare har Anna Stenström i perioder jobbat så mycket att hon blivit “helt ställd” när hon kommit hem och haft två fria timmar kvar tills hon ska lägga sig.
– Liksom: “Vad har jag för intressen? Vem är jag?”. Det slutade alltid med att jag drog igång en arbetsuppgift, det var ju det jag tyckte var kul.
Men kul är det inte i längden kunde Anna Stenström konstatera, som på nära håll sett kollegor drivas in i väggen “med buller och bång”. 2004 startade hon därför reklambyrån Mustasch. Inspirationskälla? Det hennes morfar brukade säga till henne som barn: “När man leker så leker man, när man äter så äter man”.
– Du kan faktiskt både älska ditt jobb och älska att vara ledig. Jag känner revanschlust, jag vill bevisa för chefer jag haft hur fel de hade.
”Jag vill bevisa för chefer jag haft hur fel de hade.”
Anna Stenström har fått sällskap av ytterligare en ägare, marknadschefen Sofia Persson. Hon har jobbat i USA och delade Anna Stenströms hållning när de möttes: något måste kunna göras annorlunda.
– I USA kunde folk ta droger på jobbet för att inte somna. Även i Sverige finns en bild av hur det är att arbeta på byrå, att det är synonymt med en “cool livsstil” där du bor och lever på kontoret, säger Anna Stenström.
När hon får frågan om när det varit som värst för henne själv, är hon tyst ett tag. Sedan berättar hon om när hennes pappa kom på besök när hon var nyexad AD på en byrå i Helsingborg.
– Chefen kastade sig fram och skakade hans hand. Sedan sa han: “Din dotter kommer att göra mig rik”. Jag var 25 år och blev så stolt. Här berömmer chefen mig och pappa får höra hur bra jag är.
Hon harklar sig.
– Jag blir tårögd när jag pratar om det. Ett fint minne på ett sätt. Samtidigt inser jag att den chefen gav mig nyckeln redan då. Om jag var så värdefull, varför skulle jag göra honom rik? Borde jag inte göra mig själv framgångsrik istället?
Sagt och gjort. I dag har Mustasch 13 anställda och två filialer, en i Stockholm och en i Karlskrona. Företaget har nominerats till “Årets byrå” sju gånger de senaste åren samt två gånger i kategorin “Bästa arbetsgivare” 2021 och 2022.
Men, vad skiljer Mustasch från hur många andra jobbar? Exempelvis gör de aldrig obetalda pitchar. Många ser pitcharna som ett sätt att få nya kunder, men enligt Anna Stenström hamnar mycket av det massiva gratisarbete som krävs i knäet på nyanställda unga som får ta det på kvällar och helger.
– Ber någon oss pitcha gratis säger vi nej, förklarar att varje uppdrag måste uppfinnas från scratch och hänvisar till branschens pitchrekommendationer. Vi måste sätta oss in i målgrupp, problemställningar, analysera – den kunskapen förtjänar ett värde eftersom den skapar värde för kunden.
Hur reagerar kunder på det?
– Fyra av fem har återkommit med erbjudande om en summa, säger Anna Stenström och fortsätter:
– Fler byråer behöver säga nej men många vågar inte. Jag kan förstå om andra tycker att vi är en nagel i ögat, präktiga och jobbiga. Men vi vill förändra hela branschen, som det ser ut nu får inte bli norm.
Mustasch har även en “tillgänglighetspolicy”. De får exempelvis inte förvänta sig att mejl blir lästa eller besvarade efter arbetstid. Kan låta självklart – det är det inte i kommunikationsbranschen. Anställda förväntas också vara tillgängliga 9-16 men jobbar varifrån de vill, när de vill. De får aldrig snitta över 40 timmar i veckan.
Många blandar ihop fritid och jobb i en stor sörja, det är inte bara dåligt för personen utan även för kunden. Vem vill betala någon som just jobbat ihjäl sig för ett nytt projekt?
– Jobba hårt och ha skitkul. När du gjort dina timmar: gör annat som är skitkul. Annars har du för lite bränsle nästa dag. Många blandar ihop fritid och jobb i en stor sörja, det är inte bara dåligt för personen utan även för kunden. Vem vill betala någon som just jobbat ihjäl sig för ett nytt projekt?
Anna Stenström erkänner att hon själv fortfarande kämpar med att särskilja arbete från…tja, livet.
– Ligger jag 04 på natten och tänker på ett mejl jag vill skriva kan jag gå upp och göra det, utan att skicka, och lägger mig igen.
Hur får man jobbet att sluta snurra i bakhuvudet?
– Knark, sprit och sömntabletter, säger hon och skrattar.
– Nej, men du måste träna på det. Motstå impulsen och säg till dig själv att du kommer skriva ett jättebra mejl imorgon. Men det är supersvårt.
Att som ung stå upp mot påpiskande chefer i en miljö där stress tas för givet är heller inte det lättaste.
Har du tips på vad man kan göra i den sitsen?
– Våga ifrågasätt. Det bottnar ju i det engagemang du känner för ditt jobb och borde öka respekten för dig. Be också chefer prioritera uppdragen tydligt, och har du mer jobb än du hinner med, säg till! Alla vill ha ett bättre resultat hellre än ett trött resultat.
Anna Stenström tystnar.
– Om dina chefer strösslar bekräftelse om vilken stjärna du är, jobbar du då glatt dygnet runt? Det är kul för stunden, men efter 10 år? Vem vinner på det?
Läste senast Marianne Mörcks självbiografi
Ålder: 53 år.
Gör: Vd, delägare och kreativ chef på reklambyrån Mustasch.
Senast lästa bok: Marianne Mörcks självbiografi “Som ett surr mellan brösten”.
Senast lyssnade låt: “For all of those” av The Garett Show. “Två av mina bröder har gjort den till stöd för Ukraina, den är otroligt fin. Som stolt storasyster lyssnar jag på den hela tiden”.