På svenska museer finns historiska föremål och arkeologiska artefakter med ursprung i Ukraina. De flesta föremål kom till Sverige under vikingatiden eller medeltiden. Och i ukrainska museer finns nordiska föremål från samma tidsperioder. Nu ska ett nytt forskningsprojekt fördjupa kunskapen om svensk och ukrainsk samlingshistoria och hur samlingarna har påverkat nationella identiteter och uppfattningar.
– När det ukrainska kulturarvet är hotat både av den ryska statliga ideologin och invasionen är det oerhört viktigt att undersöka museernas roll i skapandet av nationella identiteter. Museerna har en viktig roll i att belysa internationella och mångkulturella sammanhang, säger Fedir Androshchuk, museichef vid Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev, i ett pressmeddelande.
Fram till till 2020 hade arkeologen Fedir Androshchuk arbetat i Sverige i mer än 20 år, bland annat på Upplandsmuseet som han fortfarande har tät kontakt med. När Magasin K intervjuade Fedir Androshchuk i våras befann han sig på hemlig plats i Ukraina och arbetade med att skydda kulturarvet. Han berättade då att han haft stor hjälp av sitt tidigare hemland Sverige. Stiftelsen Nordiska museets insamling till Ukrainas museer, bland annat, hade då genererat en miljon svenska kronor som används för att stödja bevarandet av Ukrainas historia. Samma fond är nu med och medfinansierar det nya forskningsprojektet tillsammans med Torsten Söderbergs Stiftelse.
Enligt FN-organet Unesco har över 200 kulturarv i Ukraina skadats efter den ryska invasionen.
– Användningen av historia och historiebruk har alltid varit ett redskap för makten. I en orolig och konfliktfylld tid i Europa kan det vara särskilt angeläget att studera våra länders samlingshistoria och hur de kommer till uttryck på våra museer. Kontakterna mellan våra områden har dessutom alltid varit omfattande, säger Magnus Hagberg, överintendent vid Statens historiska museer, i pressmeddelandet.
Projektet ”Sverige och Ukraina i museal samlingshistoria och utställningsnarrativ” beräknas starta 1 augusti 2023 och pågå i två år.