Annons:
Bildmuseet

Så funkar flexibla helgdagar

Vill du jobba på julafton och vara ledig under en annan högtid? Avtal med flexibla helgdagar har blivit vanligare i DIK-yrkena. Magasin K reder ut hur det fungerar.

flexibla högtider

Vill du fira på andra dagar än de allmänna helgdagarna? På en del arbetsplatser finns möjlighet till flexibla helgdagar.

Flexibla helgdagar innebär att en anställd byter ut allmänna helgdagar, vanligtvis kallade röda dagar, mot en annan dag. Till exempel kanske man vill fira eid, diwali eller alltid vara ledig på sin födelsedag – då finns det på vissa arbetsplatser möjlighet att byta ut de allmänna röda dagarna. Till exempel har Världskulturmuseerna (SMVK) infört flexibla helgdagar.

Flexibla helgdagar är inte kopplade till religiösa högtider – vill du gärna vara ledig på fettisdagen eller på en födelsedag så kan du lägga in önskemål om det som en ”röd dag” om din arbetsplats har flexibla helgdagar.

För att ta reda på om du kan göra detta kan du prata med det lokala facket om sådant finns, eller med HR-avdelningen. Om ett sådant avtal inte finns på plats kan du dock ändå ha möjlighet att byta ut dina röda dagar. Vi har frågat Linnea Skagerberg, förbundsjurist på DIK, vad som gäller.

Om det inte finns ett avtal med flexibla helgdagar – har man ändå rätt att byta ledighet på julafton mot en annan dag? 

– Du kan alltid ha rätt att byta med en kollega, men du har inte någon generell rätt att byta lediga dagar. Sen är det upp till verksamheterna med, dagen du vill byta till ska det ju gå att utföra arbete på. Så här kan det också vara olika beroende på vad du arbetar som. Till exempel har en visningsvärd svårt att utföra arbete en dag när museet är stängt, medan någon som till exempel skriver texter till en kommande utställning kan göra det oavsett röd dag.

Kan man göra en egen överenskommelse med sin chef om att byta röda dagar mot andra dagar?

– Man kan alltid fråga arbetsgivaren om det är möjligt. Om det går i verksamheten så är det okej, men kolla med oss på DIK så vi kan se till att överenskommelsen ser okej ut. Det är mycket att tänka på när man gör sådant här, som medföljande rättigheter till dagen till exempel.

Om man jobbar på julafton och är ledig en annan dag i stället – har jag rätt till OB när jag jobbar på julafton?

– Det beror helt på vad ni har avtalat om. Men vanligtvis är julafton en dag man får OB för om man har OB i sitt kollektivavtal. Men har man flexibla helgdagar och valt att jobba på julafton så är det inte säkert man har rätt till OB då.

Har man flexibla helgdagar och valt att jobba på julafton så är det inte säkert man har rätt till OB då.

Linnea Skagerberg säger att tanken med flexibla helgdagar är att det ska bli en win-win mellan arbetsgivare och arbetstagare. Arbetsgivaren behöver inte betala ut helgtillägg och OB – och arbetstagaren får möjlighet att vara ledig på dagar hen väljer själv.

Vanligtvis, om ett företag har infört flexibla helgdagar, så räknar arbetsgivaren ut hur många röda dagar, halvdagar och klämdagar det är under ett år. Detta skickas sedan ut till de anställda som innan en viss dag svarar vilka dagar de vill vara lediga på. Det innebär oftast att den anställde då inte har rätt till något OB om hen jobbar på exempelvis julafton – eftersom hen valt att den dagen är en vanlig, icke-röd, dag.

Är verksamheten stängd på julafton, nationaldagen eller 1:a maj så är det dock inte säkert att man kan byta till att arbeta den dagen.

– Här kan man förstås alltid ha en dialog med sin arbetsgivare beroende på arten av arbetsuppgifter, men här kan arbetsgivaren ha ett ”rättviseperspektiv” så att ingen ska kunna byta till dagar då verksamheten ändå är stängd, säger Linnea Skagerberg.

– Så generellt kan man säga att ju fler dagar verksamheten har öppet, desto mer flexibelt blir systemet, eftersom det finns fler dagar att byta bort.

Proceduren att anmäla till arbetsgivaren vilka dagar man vill vara ledig sker varje år och vanligtvis på senhösten.

Om man som lokalfacklig vill försöka införa detta – hur gör man då?

– Man påkallar förhandling och framför att man vill införa detta på arbetsplatsen, sen hör man vad arbetsgivaren tycker om detta. Det är ett lokalt kollektivavtal som behöver förhandlas för att det ska kunna införas, så om inte parterna är eniga så blir det inget av det. Sen kontaktar man oss centralt så vi kan vara med och hjälpa till att ta fram ett avtal.

Ämnen i artikeln:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


Kraven på kommunikatörerna

Aktuella ämnen:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje vecka skickar Magasin K ett nyhetsbrev med veckans viktigaste artiklar från tidningen och andra tips. Medlemmar i DIK får automatiskt nyhetsbrevet. Är du inte medlem så anmäler du dig till nyhetsbrevet här.