– Vi presenterar i dag den näst högsta kulturbudgeten i nominella tal, sa Parisa Liljestrand (M) på Kulturdepartementets pressträff 7 november i samband med att regeringen lämnade över budgetpropositionen för 2023 till riksdagen.
Att kulturbudgeten är näst störst i nominella tal, det vill säga utan hänsyn till prisförändringar och inflation, stämmer om inte återstartsstödet till kulturen i samband med pandemin räknas in.
Men även om årets kulturbudget är den nästa högsta i nominella tal med sina drygt 9 miljarder kronor kan Magasin K i dag berätta att andelen, om 0,72 procent av totalbudgeten, är den lägsta på tjugo år.
Utslaget på de senaste två decennierna ligger snittet för vad Sveriges regeringar föreslagit som kulturbudget på 0,78 procent. Om budgetandelen för 2023 hade legat på den nivån hade den nuvarande regeringen behövt skjuta till ytterligare 733 miljoner kronor.
Sedan budgeten presenterades i november har det riktats kritik mot att återstartsstödet tagits bort. Bland annat fackförbundet DIK menar att kultursektorn ännu inte hämtat sig efter pandemin och att det skulle behövts fortsatt extra stöd till kulturen i kölvattnet efter pandemiåren.
Återstartsstödet, eller pandemistödet som det också kallas, gör 2021 och 2022 års budgetar till de högsta om man ser till kulturens andel av den totala budgeten: 0,86 respektive 0,84 procent. Men även om pandemistödet räknas bort ligger andelen under dessa två år ändå på 0,76 procent, vilket är klart högre än årets förslag.
Magasin K har bett Parisa Liljestrand kommentera statistiken. Vi vill både veta hur det kommer sig att regeringen presenterar den lägsta andelen till kulturen på tjugo år och vad hon tror att det kan få för konsekvenser.
I stället får vi svar av kulturministerns pressekreterare Caroline Opsahl som i ett mejl svarar att jämförelsen av kulturbudgetens andel av de totala utgifterna över tid inte ger ”en rättvisande bild över finansieringen av kulturen”.
– Kulturbudgeten har ökat med nästan 74 procent sedan 2004 och är år 2023, i nominella termer, den näst högsta kulturbudgeten någonsin i kronor. Detta trots ett mycket tufft ekonomiskt läge. Det är en signal om att kulturbudgeten är oerhört viktig, skriver Caroline Opsahl till Magasin K.
Regeringens kulturbudget
Till kulturbudgeten räknas områdena Kulturområdesövergripande verksamhet, Teater, dans och musik, Litteraturen, läsandet och språket, Bildkonst, arkitektur, form och design, Konstnärernas villkor, Arkiv, Kulturmiljö, Museer och utställningar samt Film.