Under tisdagskvällen anordnades ett panelsamtal på Medelhavsmuseet om situationen i Iran. Samtidigt hölls en tillståndsgiven demonstration mot arrangemanget på Gustaf Adolfs torg i Stockholm. Upprinnelsen till demonstrationen var kritik att en av paneldeltagarna skulle vara regimvänlig, något som tillbakavisats av Utrikespolitiska institutet som var med och anordnade samtalet.
Enligt Mats Eriksson, Stockholmspolisen, tog sig några demonstranter från torget – och in på Medelhavsmuseet.
– En folksamling på omkring 50 personer stormade lokalen enligt de uppgifter jag har. Det blev bråk och slagsmål där inne. När polis försökte freda dem som var på museet så riktades aggressionerna mot polisen, men jag uppfattar det inte som att man ville ge sig på polis egentligen. De ville avbryta debatten som pågick. Det var hätsk stämning.
Karl Magnusson, stabschef för Världskulturmuseerna där bland annat Medelhavsmuseet ingår, var själv på plats när det skedde – tillsammans med omkring tio museianställda kollegor. Enligt honom började oroligheterna först på trappen utanför lokalen. När dörrarna sedan stängdes för evenemanget hade flera demonstranter lyckats ta sig in i publiken. När det blev dags för frågestund under panelsamtalet spårade det ur.
– Slagord började skrikas och det blev upprört i lokalen. Det eskalerade och blev allt mer högljutt så vi avbröt och utrymde lokalen, till slut med hjälp av polis, säger Karl Magnusson.
Mats Eriksson på Stockholmspolisen uppger att man fick tillkalla förstärkning.
– Några gjorde motstånd så att vi med kraft måste fösa dem ut på gatan. Väl ute ville de inte heller lyssna, så vi föste dem med kraft tillbaka till Gustaf Adolfs torg.
Två personer greps misstänkta för våldsamt upplopp samt ofredande. En person ska också ha blivit skadad.
– Under upploppet har någon slagit eller knuffat undan någon som inte är polis, det är ofredande. Vad det gäller den skadade så finns ingen misstänkt ännu. I nuläget finns heller ingen brottsrubricering om våld mot tjänsteman men sådant kan förändras, säger Mats Eriksson.

Karl Magnusson, stabschef på Världskulturmuseerna, var på plats under tisdagskvällen.
Enligt stabschef Karl Magnusson har ingen museianställd kommit till fysisk skada. Han berättar att museet som alltid hade egna väktare på plats och att man informerats i förväg av polisen om demonstrationen som riktade sig mot paneldebatten.
Hur upplevde personalen stormningen?
– Vi kommer att ha en debriefing idag med alla innan de börjar sina pass. Men det är klart att det var obehagligt för personalen, säger Karl Magnusson och fortsätter:
– Vår HR-avdelning kommer att hålla en avstämning med framför allt museivärdarna, sedan får vi se om det krävs mer personalvårdande insatser i form av stödsamtal eller liknande.
Kunde ni ha vidtagit fler förebyggande åtgärder?
– Vi får göra en professionell utvärdering om hur vi kan rigga ännu bättre, men vi riggade bra och hade bra dialog med polisen. Det vi kan se över konkret är insläppet, där är det rörigt och svårt att hålla koll på vem som tar sig in.
Medelhavsmuseet, som hade programpunkten tillsammans med Utrikespolitiska institutet, hade dessförinnan mottagit kritiska mejl och telefonsamtal.
Varför hölls panelsamtalet ändå?
– Vi vill vara en plats för svåra samtal om internationella frågor, vi är en demokratisk institution. Så det är helt centralt att vi genomför det här. Det är lika viktigt som att demonstranterna har rätt att kritisera oss för det. Det är också en del av demokratin.