Det är strax efter lunch på Stadsbiblioteket i Helsingborg. I ett rum förbereder My Sörensson eftermiddagens tur med bokbussen. Den har redan kört en sväng på förmiddagen.
– Vi har en väldigt generös turlista. Vi kör alla dagar utom söndagar, säger hon och börjar lasta upp böcker på skrivbordet vid datorn.
De böcker som ska med på eftermiddagens runda hamnar i en hög, de som ska med en annan dag hamnar i en annan. Varje tur har sitt särskilda utrymme i bokhyllorna på väggen.
Eftermiddagens runda stannar på fyra platser: stadsdelarna Stattena och Tågaborg inne i Helsingborg samt Bårslöv och Mörarp utanför staden. Turen är inte slut förrän vid 19-tiden.
My Sörensson är en av åtta bibliotekarier som jobbar med bokbussen. Ann-Christine Fredriksson är en annan. Hon är samordnare för bokbussverksamheten som firar 50 år i Helsingborg.
– Vi har funnits sedan 1972 utan uppehåll, förutom ett år under pandemin. På andra håll går det mer upp och ner. Ett tag lades det ner jättemånga bussar i landet, säger Ann-Christine Fredriksson och fortsätter:
– Bokbussen är faktiskt den tredje största utlånaren av alla områdesbibliotek här i Helsingborg. Stadsbiblioteket ligger förstås på första plats och vårt populära bibliotek på Ringstorp på andra. Vissa dagar har bokbussen 200 besökare.
My Sörensson är en av de åtta bibliotekarier som jobbar med bokbussen.
Foto: Julia Lindemalm
Ann-Christine Fredriksson tog över som ansvarig för bokbussen i februari när den förra samordnaren gått i pension. Samtidigt skulle biblioteket få en sprillans ny bokbuss. Den förra var slut efter att ha rullat i 15 år.
– Den nya bussen skulle egentligen varit på plats när jag började, men leveransen försenades av bland annat pandemin. Startdatumet blev hela tiden framflyttat vilket var ganska jobbigt.
I somras fick Helsingborg till slut sin nya specialbeställda bokbuss, som bibliotekarierna varit med och utformat.
– Den har solpaneler på talet som gör att den är självförsörjande på el till bland annat ventilationen. Den har dessutom ett speciellt ”utskjut”, så att den kan bli en meter bredare. Man trycker bara på en knapp så fälls ytterligare en meter ut. Det finns också wifi, dator samt en skrivare.
På grund av alla nyheter har bokbussen officiellt bytt namn till biblioteksbussen.
– Vi erbjuder ju mer än böcker. Den nya bussen blir ett mötesrum av en helt annan kaliber. Vi kan anordna arrangemang och aktiviteter på ett sätt som vi inte kunnat göra innan, på grund av för litet utrymme.
I dagligt tal kallas den dock fortfarande för bokbussen.
Inkörningsperioden har inte varit problemfri.
– Vi har brottats med en del ”barnsjukdomar”, men det hade vi räknat med. Dörren har fastnat någon gång och häromveckan när vi var i Allerum slutade elen att fungera. Och fungerar inte elen kan man inte fälla in utskjutet, och då går det inte att åka iväg. Så jag var lite beredd på att få sova över i Allerum, men det löste sig till slut, skrattar Ann-Christine Fredriksson.
Men nu börjar det bli dags att komma iväg. My Sörensson hastar ut till den väntade bussen. Chauffören Stefan Andreasson har packat in allt som ska med, inklusive ett par koppar kaffe. Han sätter sig bakom ratten och styr ekipaget genom centrum.
Besökarna till bokbussen inne i stan är framför allt lite äldre människor, berättar My Sörensson.
– Ute i Mörarp är det mer barnfamiljer och blandade åldrar.
Vi närmar oss första stoppet – Norra Stenbocksgatan på Stattena.
En låntagare står redan och väntar när Stefan Andreasson svänger in på hållplatsen.
– Då var det torsdag igen, säger hon och börjar leta i hyllorna efter nya läsupplevelser.
Strax därpå kommer Elsie Bothur ombord.
– Har du något till mig? frågar hon My Sörensson.
– Inte i dag, säger My Sörensson.
Elsie Bothur berättar att hon är stammis på bokbussen.
– Det är så bekvämt att låna böcker här, säger hon.
Men personalens hylla med boktips brukar hon inte bry sig så mycket om.
–Nej, boktips har jag alltid med mig själv.
Dagens tredje besökare är Mikaela Johansson. Det är första gången hon är på bussen.
–Jag flyttade in här i området i somras. Jag är mycket på stadsbiblioteket, men tycker att bokbussen är ett mysigt koncept. Jag växte upp i Viken utanför Helsingborg och var ofta på bokbussen med min mamma när jag var liten, säger hon.
Stefan Andreasson – som utöver chaufför är biblioteksassistent – bjuder henne på boktips. Bussen är inte bara ett rullande bibliotek, den fyller också en social funktion. En del låntagare passar gärna på att småprata lite.
Men nu väntar nästa hållplats, som är Tågaborg.
My Sörensson börjar plocka ihop en liten specialhög med böcker.
– Jag har en stammis på Tågaborg som nu är så sjuk att hon inte kan komma till bokbussen längre. Så jag brukar springa över till henne med några böcker istället, säger My Sörensson.
Biblioteksbussen
Det finns elva bibliotek inklusive biblioteksbussen i Helsingborgs kommun. Bussen är den tredje största utlånaren och stannar på sammanlagt 29 hållplatser varje vecka. Bussen kör sex dagar i veckan: måndag till och med lördag. Åtta bibliotekarier och tre chaufförer delar på turerna.