Per Einarsson (KD) är ordförande i psykiatri- habilitering- och hjälpmedelsnämnden i Region Skåne och delar bilden av att det blivit svårare för döva och personer med dövblindhet att få tolk till till exempel fritidsaktiviteter.
– Jag är orolig för att tillgängligheten till tolktjänst för vardagstolkning minskar i Region Skåne. Alla har rätt till samma livskvalité som alla andra oavsett om man har ett funktionshinder och man ska alltid kunna få hjälp med vardagstolkning när det behövs, säger han.
Vad kan du som regionpolitiker göra för att minska tolkbristen i Region Skåne?
– När vi ser konsekvenserna måste vi både slå larm ”uppåt” vad gäller utbildningsplatserna och också verka för att lyfta yrkeskategorin och bli en mer attraktiv arbetsgivare. Vi behöver också locka tillbaka de som har utbildning men som av någon anledning lämnat.
Per Einarsson har därför tillsammans med förvaltningschefen Katarina Hartman skrivit till Utbildningsdepartementet och uppmanar regeringen att återinföra tolkutbildningar i Skåne. De skriver bland annat att: ”Region Skåne anser att regeringen omgående bör tillsätta en utredning gällande behovet av utbildade teckenspråks- och dövblindtolkar och antalet utbildningsplatser för teckenspråk- och dövblindtolkar”
Är det ett statligt ansvar att regionen har brist på tolkar?
– Jag tror vi har ett delat ansvar för detta men att utbildningsorterna har flyttats norrut ser vi nu konsekvenserna av. Det är inte helt lätt att välja utbildning som ligger alltför långt bort, framförallt inte om familj och barn ska flytta med.
– Fler utbildningsplatser i Skåne ökar också chanserna att de som utbildar sig väljer att stanna kvar och arbeta i Region Skåne.