I en intervju med Magasin K den 28 oktober uppgav migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) att frågan om vilka yrkesgrupper som eventuellt ska undantas från en ny informationsplikt ska utredas.
I ett skriftligt svar på riksdagsledamoten Lawen Redars (S) fråga om bibliotekarierna ska omfattas av denna plikt så skriver Maria Malmer Stenergard återigen: ”Det kan finnas situationer där en anmälan skulle strida mot ömmande värden, till exempel i sjukvården. Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
Migrationsministern vill också ”betona det allmänna biblioteksväsendets nyckelroll i att stärka litteraturens ställning och förmedla intresset för bildning och upplysning i det svenska samhället.”
Att offentliganställda, som till exempel bibliotekarier, ska informera Migrationsverket och Polisen om de i sin verksamhet upptäcker personer som vistas i Sverige utan tillstånd har kritiserats av bibliotekarier. DIK har krävt att punkten om informationsplikt i sin helhet ska dras tillbaka. DIK menar att om förslaget i Tidöavtalet blir verklighet tvingas bibliotekarier antingen att bryta mot bibliotekslagen eller mot det nya påbudet att ”ägna sig åt angiveriverksamhet”.
Maria Malmer Stenergard skriver i svaret att ”[Regeringen avser att] tillsätta en utredning med uppdrag att ta fram förslag till en ordning med informationsutbyte och anmälningsplikt för myndigheter och kommuner i syfte att hitta personer som befinner sig illegalt i landet.”