Punkten i Tidöavtalet som säger att kommuner och myndigheter måste informera Migrationsverket och Polisen om de i sin verksamhet upptäcker personer som vistas i Sverige utan tillstånd har kritiserats av bibliotekarier. Förra veckan krävde DIK att punkten om informationsplikt i sin helhet ska dras tillbaka. DIK menar att om förslaget i Tidöavtalet blir verklighet tvingas bibliotekarier antingen att bryta mot bibliotekslagen eller mot det nya påbudet att ”ägna sig åt angiveriverksamhet”.
I en tidigare skriftlig intervju med Magasin K menade Maria Malmer Stenergard att det kan finnas situationer där en anmälan skulle strida mot ömmande värden.
– Tyvärr går tusentals människor under jorden varje år, och blir en del av ett växande skuggsamhälle där människor utnyttjas och inte minst barn far illa. Det måste vi bekämpa med full kraft, och de här förslagen är en del i det arbetet. Med det sagt, så ska utredningen också överväga vilka undantag som bör göras, skrev Maria Malmer Stenergard.
Nu har riksdagsledamoten Lawen Redar (S) ställt en skriftlig fråga till migrationsminister Maria Malmer Stenergard om huruvida bibliotekarierna ska undantas från anmälningsplikten.
Lawen Redar ställer tre frågor:
-Kommer migrationsministern att tillsätta en utredning där konsekvensen av förslaget kan innebära att bibliotekarier på folkbiblioteken tvingas till anmälningar av besökare?
-Ser migrationsministern en konflikt mellan Bibliotekslagens portalparagraf om att ”Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla” och Tidöavtalets punkt om skyldighet till anmälan?”
-Är besökare på biblioteksverksamhet enligt Tidöavtalet exempel på ”situationer där en anmälan skulle strida mot ömmande värden”?
Maria Malmer Stenergard svarar på frågan i riksdagen den 23/11.