I överenskommelsen mellan de fyra partierna, som fått namnet Tidöavtalet efter förhandlingarna på Tidö slott i Västmanland i helgen, nämns ordet kultur tolv gånger. De första tre gångerna är det under rubriken migration och integration, vilket är ett av avtalets sju övergripande politikområden för samarbete.
Bland annat vill de fyra partierna se fler krav på att få medborgarskap, där ett av dem är ”skärpta kunskaper om Sveriges samhälle och kultur”. Ett annat mål är se över hur ”återvandring kraftigt kan stimuleras” för personer som ”vill återvandra”, särskilt de som ”inte integrerats i termer av egenförsörjning, språk eller andra kulturella faktorer”.
Under presskonferensen var migrationen det näst första området att presenteras efter kriminaliteten, Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll i båda dragningarna.
Johan Pehrsson var den som presenterade kulturfrågorna, där han sade:
– Vi pekar på vikten av ett fritt, aktivt och från politiken oberoende kulturliv. Det finns så mycket mer än utbildning och arbete och trygghet i största allmänhet. Vi måste se till att vi skapar en mening med vår tid här på jorden och då är kulturen central på alla sätt. Här har vi förslag.
I slutet av det 62-sidiga avtalet, som har underrubriken Överenskommelse för Sverige, finns ett avsnitt om de reformer som ska genomföras där också kulturfrågorna finns med. Här slår partierna fast att ”kulturpolitiken ska värna kulturlivets oberoende och egenvärde och nyttoändamål” samt att ”principen om armlängds avstånd ska upprätthållas”.
Vad som inte nämndes på presskonferensen men som står i avtalet är att partierna vill se att en ”svensk kulturkanon ska tas fram”. Uppdraget kommer ges till ”fristående expertkommittéer” som inom ”skilda kulturformer” ska ta fram förslag. Tillsättning av ledamöter ska, enligt avtalet, ”utgå ifrån konstnärlig kompetens i respektive fält”.
På kulturens område nämns också en översyn av stödet till enskilda kulturutövare med syftet att möjliggöra ”fler långa arbetsstipendier utöver de som finns i dag”. Den tolfte gången ordet kultur nämns är det i samband med vattenkraften och där att det är ”angeläget att ta hänsyn till att vissa äldre vattenkraftverk i sig utgör kulturhistoriskt värdefulla miljöer”.
Ordet bibliotek nämns en gång i avtalet, det inom ramen för det samarbete som handlar om skolan. Här vill partierna se föreskrifter för en mer likvärdig kvalitet på skolans verksamhet, bland annat avseende ”tillgången till skolbibliotek”.
I samma del av avtalet nämns också att ”en fristående expertgrupp” ska ta fram läslistor med svenska och internationella verk anpassade för olika årskurser i skolan och gymnasiet. Detta som ett led i att låta ”läsning och läsförståelse av litterära texter få större plats i skolan samt att utveckla elevens läsförståelse”.
Systemet för stödet till folkbildningsväsendet ska också reformeras för att göra den ”mer transparent och förutsägbar”. Bland annat övervägs om tilldelningen av medel ska hanteras av en myndighet i stället för Folkbildningsrådet.
Vid sidan om vikten av ett fritt kulturliv nämnde Johan Pehrson även ”mediernas frihet” på fredagens presskonferens:
– Vi har pratat en del om fri- och rättigheter, vi är fyra partier som har olika ideologiska strömningar. Men vi har kunnat enas om viktiga saker för det här landet. Vi har varit tydliga med mediernas frihet, vi har varit tydliga med att vi med en grundlagsutredning ska befästa aborträtten och att det arbete som pågår om att öka domstolarnas oberoende ska drivas igenom.
I Tidöavtalet står mer specifikt att ”mediernas frihet ska värnas, och mångfalden av olika medier ska främjas” samt att ”public service-mediernas oberoende ska bestå och dess långsiktiga finansiering vidmakthållas”. De fyra partierna skriver även att public serviceverksamheten, i ett delvis nytt medielandskap, behöver utvecklas ”som en del av den demokratiska infrastrukturen”.
Tidöavtalet
Avtalet innehåller sju politikområden som Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ska samarbeta kring. Dessa har rubrikerna Hälso- och sjukvården, Klimat och energi, Kriminalitet, Migration och integration, Skolan samt Tillväxt och hushållsekonomi. Överenskommelsen avslutas med ett antal reformer som ska genomföras inom ramen för samarbetet.