Sagostunden med två dragqueens ska belysa allas lika värde och har turnerat runt på landets förskolor och bibliotek sedan 2017. På biblioteken i Malmö har Dragqueen story hour, som sagostunden heter, varit på besök flera gånger, så även nu till helgen.
– Den har varit oerhört omtyckt, både av barnen och deras vuxna, det är alltid fullt. Nu hoppas vi verkligen att barnen ska kunna fortsätta njuta av glittret och glamouren som de älskar, säger Sara Evers Espsensen, chef för sektionen Barn 0-13 år på Malmö stadsbibliotek.
Hon berättar att det inledningsvis fanns en väktare samt en chef på plats när Drag queen story hour ordnades, men att det alltid var lugnt kring eventet och att de därför tog bort dessa säkerhetsåtgärder. Men nu till helgen blir det alltså ändring på det.
Orsaken är det hot och hat via insändare och mejl som kom till biblioteket i Olofström i förra veckan, inför att Drag queen story hour skulle hållas där.
– Det som hänt i Olofström är fruktansvärt. Jag har pratat med sagoläsarna i dag och de vill köra på, och det vill vi också naturligtvis. Att vi fortsätter känns ännu viktigare nu, att vi visar att biblioteket är en demokratisk och öppen plats för alla i Malmö, säger Sara Evers Espsensen.
Hon planerar nu för eventet ihop med förvaltningens säkerhetssamordnare som i sin tur är i kontakt med områdespolisen och kommunens tjänsteman i beredskap. Bibliotekets kommunikatörer bevakar sociala medier och det kommer att finnas väktare och en chef på plats i samband med att sagostunden hålls.
– Insatserna vi nu gör är ur ett arbetsmiljöperspektiv, men också för alla som besöker oss. Alla ska känna sig trygga, säger Sara Evers Espsensen.
På biblioteket i Olofström pågår arbetet med att redigera filmen som spelades in i helgen med de två dragqueensen, som läste sagor utan publik. För bibliotekschefen Barbro Hallberg handlade det aldrig om att ställa in eventet, men i samråd med polisen, kommunens säkerhetsansvarige samt dess förvaltningschef tog hon beslutet att sagostunden skulle visas digitalt för de anmälda familjerna i stället.
– Det gjorde vi i första hand för barnens trygghet. Vi ville inte på något sätt att det skulle bli en orolig stund för dem. Det är förskolebarn och det behöver inte vara så mycket för att en liten ska bli rädd, det räcker med arga vuxna som kommer in på biblioteket, och det ville vi undvika till varje pris, säger Barbro Hallberg.
På frågan om de kunnat göra något annorlunda säger hon att de möjligen kunnat vara tydligare med att det här var ett event med goda referenser som hållit på länge.
– Fast om det hade varit nytt och oprövat hade inte det behövt vara fel. Jag tror vi hade otur, med någon som skrev på Facebook och så spred det sig i sociala medier. Att inte tycka om våra arrangemang, det är helt okej, det är en del i en demokrati. Men när det går över till att bli hatiskt, det är helt oacceptabelt.
Två riskanalyser blev det inför sagostunden i Olofström, en innan hoten började komma och en efter, där den andra i större utsträckning har haft personalens trygghet i fokus. Händelserna har tagits upp på ett personalmöte och kommer att behandlas separat med de anställda senare nu i veckan.
– Det var mitt fackliga ombud som så klokt sa att vi behöver en stund där vi bara ska koncentrera oss på att prata om det här, säger Barbro Hallberg.
Även i Kalmar ledde Drag queen story hour nyligen till debatt, då i kommunfullmäktige där Sverigedemokraterna krävde att sagostunden ska ställas in, vilket Socialdemokraterna svarade att de inte kommer göra.
Barbro Hallberg säger att hon tycker att debattläget i Sverige blivit hårdare på senare tid, att åsikter som inte uttryckts för några år sedan nu gör det. Och att biblioteken i det har en viktig roll att ta.
– Vi ska fortsätta arbeta som vanligt utifrån våra styrdokument och bibliotekslagen, oavsett debatten. Den ska inte påverka vilka arrangemang vi väljer att erbjuda.