– Rakt upp och ner brottas vi hela tiden med att få allt att fungera och gå runt, i första hand skolan och förskolan och det är en tuff uppgift, framför allt för små kommuner.
Bengt Sundling (M) är ordförande i kultur- och utbildningsnämnden i Bjurholm, som med sina 2 395 invånare är landets befolkningsmässigt minsta kommun. För tjugo år sedan lade Bjurholm 1,3 procent på kulturen, nu är siffran 0,9 procent, vilket är lägst i landet. Kommunen har alltså minskat på kulturbudgeten med 35 procent de senaste tjugo åren samt är också en av de kommuner som lagt minst i snitt de senaste två decennierna.
– Hade vi haft möjlighet hade vi givetvis velat lägga en högre andel av budgeten på kulturen, men vi har fått spara på alla fronter. Vi har många äldre och yngre och det genererar ju inga skattepengar.
På frågan vilken kulturverksamhet som är viktigast att behålla svarar Bengt Sundling biblioteket och musikskolan.
– När vi lade ner den, det är nästan trettio år sedan, blev det ett ramaskri så den fick komma tillbaka. Och om vi skulle lägga ner den skulle det ändå generera väldigt lite besparingar. Så vi har sagt att den är så värdefull för Bjurholm att den vill vi fortsätta ha kvar.
”Hade vi haft möjlighet hade vi givetvis velat lägga en högre andel av budgeten på kulturen, men vi har fått spara på alla fronter.”
För ett par år sedan drogs en halv tjänst in på biblioteket, som i dagsläget har fyra anställda.
– Det var ingen trevlig uppgift, men vi har ändå en jättebra biblioteksverksamhet. Inte minst för att det finns så bra samarbeten med bibliotek i regionen, säger Bengt Sundling.
Att det bara tar 45 minuter med bil från Bjurholm till Umeå – som har störst kulturbudget i landet – påverkar inte Bjurholms prioriteringar när det kommer till kulturen, säger Bengt Sundling, men tillägger:
– Är det ett arrangemang i Umeå är det alltid några bjurholmare där, det är ingen tvekan.
Av de tio kommuner som lägger minst andel av sin budget på kulturen har fyra landets lägsta invånarantal. Förutom Bjurholm är det Dorotea, Munkfors och Överkalix. Den näst minsta kulturbudgeten i landet har annars Vilhelmina, som med sina 6 485 invånare inte heller är någon befolkningsmässigt stor kommun.
I Vilhelmina finns ingen kulturnämnd, utan kulturfrågorna hanteras av kommunstyrelsen. Annika Andersson (C) är kommunstyrelsens ordförande sedan 2018:
– När jag klev på hade vi ett underskott som omfattade nästan tio procent av kommunens intäkter och statsbidrag. Det har gjort att mycket av det som inte tillhör vår kärnverksamhet, som skola och omsorg, har fått försvinna. Så är det ofta i de små avfolkningskommunerna tyvärr, säger Annika Andersson.
”Vissa kanske säger att det är katastrof i Vilhelmina, att kulturen håller på att dö ut, men så ser inte jag det. ”
Bland annat var hon med och lade ner musikskolan 2015. Den låg under skolans budget och avvecklingen blev ett sätt att spara pengar.
– Jag kommer ihåg att musikskolans elever stod utanför salen och spelade när vi skulle gå in och ta beslutet. Det skar ju i hjärtat såklart.
Några år senare var Annika Andersson en av dem som bestämde att Vilhelminas hembygdsmuseum skulle stängas. Sedan dess har det ändå kunnat hålla sommaröppet med hjälp av föreningar, som i gengäld fått ta intäkterna. Hon har även varit med om att göra besparingar på biblioteket, kommunens kulturförening, teaterverksamheten och studieförbunden. Kvar finns bland annat flera studieförbund samt att biblioteket – som Annika Andersson ser som en viktig plats för demokrati och integration – nu har bibehållen budget.
– Vissa kanske säger att det är katastrof i Vilhelmina, att kulturen håller på att dö ut, men så ser inte jag det. Vi har dragit ner på budget för kulturen, men det finns fortfarande många delar av vårt kulturliv som är fantastiskt. Vi har en teaterförening som tar hit större produktioner och Ricklundgården som just tog hem två miljoner kronor från Postkodlotteriet, vilket gjort att de bland annat kunnat anställa en konstpedagog för barn. I en liten kommun blir det lätt så att du ska köra skoter eller hockey, så det blir bra att barnen och ungdomarna kan se att det finns annat, säger Annika Andersson.
– Vi har dragit ner på budget för kulturen, men det finns fortfarande många delar av vårt kulturliv som är fantastiskt, säger Annika Andersson (C), kommunstyrelsens ordförande i Vilhelmina.
Bo Källström (L) hoppas att Huddinge ska satsa mer på kulturen framöver, som ett nytt huvudbibliotek i samband med att nya kommunhuset byggs samt att anrika Fullersta bio tas i bruk med kulturverksamhet igen.
Foto: Viktor Lundblom
Men det är inte bara småkommunerna som lägger lite på kulturen. Kungälv med sina 42 271 invånare och Huddinge med en befolkning om 113 951 personer har bland de minsta kulturbudgetarna i landet. Två kommuner som liksom Bjurholm ligger intill betydligt större kommuner, i de här fallen Göteborg och Stockholm, med mer kultur att tillgå.
Enligt Bo Källström (L), avgående ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är också närheten till Stockholm en anledning till att Huddinge inte behöver lägga riktigt lika mycket per invånare för vad han kallar ”kulturkonsumtion”.
– Där handlar det mer om att komplettera vad staden och grannkommuner erbjuder.
Kulturverksamheten i Huddinge upptar i dagsläget 1,1 procent av totala budgeten. Men trots att Stockholms centralstation bara är en 20 minuters pendeltågsresa bort är det framför allt det faktum att Huddinge växer kraftigt som ligger bakom kommunens nedprioritering av kulturen, menar Bo Källström.
– Med tillväxt kommer också kostnader. Det är framtungt, vi måste investera i vägar och infrastruktur för att folk ska flytta hit om tio år. Men när det väl är på plats måste vi kunna erbjuda invånarna mer än sängplatser och arbetsplatser, du måste kunna få ett gott liv. Och då behöver vi definitivt öka utrymmet för kulturproduktion, som scener, ateljéer, möteslokaler och kulturskoleutbud, tillägger Bo Källström.
Han säger att han tror och hoppas att Huddinge ska satsa mer på kulturen framöver, som ett nytt huvudbibliotek i samband med att nya kommunhuset byggs samt att anrika Fullersta bio tas i bruk med kulturverksamhet igen.
– Sedan har vi inte stirrat oss blinda på pengarna, det är vad vi får ut och hur nöjda befolkningen är som vi tittar på i Huddinge. Men det är klart att jag som ordförande i kultur- och fritidsnämnden gärna hade sett att vi haft en större budget.