Om ganska exakt ett år, den 24 oktober 2023, fyller Nordiska museet 150 år. Det firas bland annat med bygget av en stor basutställning. Utställningen ska visa människan i Norden under 500 år och öppnar för allmänheten i februari 2024.
Elna Nord, projektchef på Nordiska museet, säger att 45 personer jobbar heltid med projektet.
– Men nästan all personal på museet är involverad på något sätt.
Har ni behövt nyanställa personal inför bygget av utställningen och jubileumsåret?
– Vi har under året rekryterat konservatorer och logistiker för att stärka upp organisationen och genomföra projektet. Generellt innebär projektet också utveckling och kompetenshöjning för all personal vilket såklart är positivt, säger Elna Nord.
Samarbetar ni med andra museer i arbetet med utställningen?
– Vi har dialog med flera museer i Norden men projektet är inte ett samarbetsprojekt. Till exempel har vi varit i kontakt med fjäll- och samemuseet Ájtte för kunskapsutbyte. Främst är vi i kontakt med forskare som kommer att bidra med texter till en bok som ges ut i samband med utställningens öppnande, säger Elna Nord.
Inför öppningen av basutställningen efterlyser museet personer som vill berätta om sin relation till naturen, sin familj och tankar om livets stora frågor. Utställningen är tänkt att ge besökaren en bred bild av vardagen i Norden över 500 år.
– När vi hade sökt igenom museets samlingar för att hitta spår av människors liv i Norden från tidigt 1500-tal och fram till idag kunde vi se att mycket av vår tid saknades. Med den efterlysning som vi nu går ut med hoppas vi utöka samlingarna med fler föremål och berättelser om vår egen samtid, säger Anna Fredholm, intendent för samtidshistoria och ansvarig för insamlingen i ett pressmeddelande.
Förutom det stora utställningsprojektet så har museet fått en ny visuell identitet inför 150-årsjubileet. Dessutom ska större investeringar i museibyggnaden göras, enligt en tidigare lagd generalplan.