Moderaten Parisa Liljestrand kommer närmast från posten som kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna, hon är även utbildad lärare. Hon började sin politiska karriär 2002 i det lokala partiet DemoEx och engagerade sig i Moderaterna 2010.
– Parisa Liljestrand är ett oväntat val och – vad jag förstår – ett oprövat kort i kulturpolitiska sammanhang. Dessutom har varken Tidöavtalet eller regeringsförklaringen bjudit på någon djupare insyn i den kulturpolitik som regeringen kommer att driva, så det ska bli intressant att se vad som kommer ut av detta. Jag ser fram emot att framöver få träffa Liljestrand och lyfta de frågor som starkast berör DIK:s medlemmar och de verksamheter de arbetar i, säger Anna Troberg, förbundsordförande DIK.
Vilken fråga ser du helst att den nya kulturministern tar tag i först?
– En armlängds avstånd, samt en stärkt och långsiktig finansiering av kultursektorn. Regeringen regerar med stöd av SD, ett parti med en ideologiskt instrumentell syn på kulturen. Därför måste kulturministern stå stark i skyddet av den berömda armslängden. Kultursektorn är också sedan länge underfinansierad och drabbades dessutom hårt under pandemin. Därför måste en stärkt och långsiktig finansiering komma på plats, säger Anna Troberg.
Även Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening, tycker att Parisa Liljestrand är ett otippat val.
– En oväntad utnämning, men vi börjar ju bli vana vid att alla spekulationer är fel. Jag vet att hon anses vara en tuff kommunalpolitiker och det är nog bra, för kulturen kommer att behöva sin talesperson, säger Karin Linder.
Karin Linder, Svensk biblioteksförening.
Foto: Anna Diebitsch Antoni
Vilken fråga ser du helst att den nya kulturministern tar tag i först?
– Barn som inte får lära sig läsa och förstå en text, hamnar i underläge. Konsekvenserna blir stora för individen men astronomiska för samhället. Så läsning, läsning, läsning, säger Karin Linder.
Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer, säger i en kommentar:
– Sveriges Museer välkomnar den nya kulturministern. Läget är akut med skenande elpriser och inflation. Nu krävs skyndsamma stödåtgärder så att museerna har resurser att ta hand om samlingarna och besökarna.
I regeringsförklaringen lyfte Ulf Kristersson ett levande kulturliv som en omistlig del i det öppna samhället. Han sa också att regeringens kulturpolitik ska vägledas av principen om armlängds avstånd.
I en intervju med TT svarar Parisa Liljestrand på frågan om vad som gör henne kvalificerad som kulturminister:
– Jag tror att jag har en bra botten både i min personliga botten och med min utbildningsbakgrund, jag har ju haft en stark koppling till kultur och kulturpolitik och hur det kan forma ett liv, säger Parisa Liljestrand och pekar på sin erfarenhet:
– Som flykting från Iran hade jag möjlighet att få förkovra mig i all den kultur som Sverige erbjuder och det fick också bli så att säga mitt yrkesmässiga engagemang, där jag så småningom utbildade mig till lärare i svenska och religion. Litteraturvetenskapen, demokratifrågorna och de existentiella frågorna har alltid legat mig nära hjärtat.