Första året var det pandemi. Då valde juryn att dela ut Årets bibliotek till alla landets bibliotekarier för hur de med ”sällan skådad kreativitet” hållit biblioteken öppna och växlat upp den digitala aktiviteten. Och året därpå, när Älvdalens bibliotek fick utmärkelsen, kunde de bara genomföra virtuella besök.
– Att vi nu kunnat träffa folk och få en känsla för stämningen på plats har varit speciellt. När personalen berättar vad de är nöjda med, det ger väldigt mycket energi, säger Karin Grönvall.
Både allmänheten och biblioteken själva kan skicka in förslag på Årets bibliotek. De fem som sedan nomineras väljer själva vilken dokumentation de vill skicka in, det brukar vara biblioteksplanen och kanske någon projektrapport. DIK stämmer också av med de lokalfackliga representanterna och kontrollerar att det inte finns några pågående ärenden på arbetsplatserna.
I år har juryn alltså kunnat besöka alla fem nominerade på plats, vilka sedan kokades ner till tre. Enligt Karin Grönvall har det varit en utmaning att välja en vinnare eftersom alla tre bibliotekeken är bra men med olika styrkor. Att valet till slut föll på Hultsfred har framför allt att göra med personalens arbete med inkludering, som också var årets tema
– Hultsfreds bibliotek är väl förankrat i samhället, det var nog det vi fastnade för. De har en väldigt god atmosfär, alla känner sig välkomna och de ser alla som kommer dit. När de pratar om människor har de ett väldigt fint motto: ”varje dag är en ny dag”
”De har en väldigt god atmosfär, alla känner sig välkomna och de ser alla som kommer dit”.
Samtidigt som juryn uppskattar hur biblioteket samarbetar med lokalsamhället, från skolor till socialtjänst, betonar Karin Grönvall att de också värderar kreativiteten hos de anställda samt att de tänker långsiktigt kring hur alla besökare ska känna att biblioteket tillhör dem.
– Personalgruppen kändes väldigt harmonisk och nytänkande på ett proffsigt vis. De hade just flyttat biblioteket från ett gymnasium i utkanten av staden till centrum, och de gjorde väldigt mycket av det, säger Karin Grönvall.