FRÅGA: Hur omfattande tycker du att arbetet med digitaliseringen av kulturarvet ska vara? Hur ska den finansieras?
Vänsterpartiet. Vasiliki Tsouplaki, kulturpolitisk talesperson:
”Vänsterpartiet menar att arbetet med att digitalisera kulturarvet är viktigt och börjar bli akut. Ett digitaliserat kulturarv skulle möjliggöra för fler att ta del av det, det blir tillgängligt för forskning och det får en längre livslängd. Vänsterpartiet har bland annat föreslagit en satsning på 65 miljoner kronor per år under tre år där kulturarvsinstitutioner ska kunna få medel för att göra insatser för att digitalisera sina samlingar.”
Miljöpartiet. Amanda Lind, kulturpolitisk talesperson:
”Vi vill genomföra ett kulturarvslyft för att öka tillgängligheten till kulturarvet, både genom upprustning av fysiska miljöer och en digitaliseringssatsning. I budgeten för 2022 fick vi igenom en startsumma, nu behöver medel tillsättas för att ge verksamheterna möjlighet att planera och genomföra ett storskaligt arbete. Återstartsutredningen föreslog en 3-årig satsning, men om planering och genomförande kräver ett längre perspektiv är vi öppna för det. Miljöpartiet menar att skyddet och förvaltandet av vårt kulturarv i grunden är att skydda vår demokrati och hoppas på ett brett politiskt handslag för att kunna genomföra detta. ”
Liberalerna. Christer Nylander, kulturpolitisk talesperson:
”Det behöver definitivt ha högre ambitioner. Att digitalisera med hög kvalitet är dyrt, men att göra det med dålig kvalitet är inget alternativ. Därför behövs nya friska pengar för detta. En idé vi diskuterat är att använda intäkter vid försäljning av statliga bolag eller vid auktionering av privatradiofrekvenser, 5G-nät och liknande. Vi har inga sådana konkreta förslag just nu, men det vore klokt att fundera vidare på hur man kan få en strategisk och ambitiös digitaliseringssatsning på plats, ungefär som när löntagarfonderna avvecklades.”
Socialdemokraterna. Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson:
”Vi är positiva till digitalisering av kulturarvet. Anslaget i statens budget ”Digitalisering av kulturarvet och utveckling av digitala tjänster” uppgår 2022 till 19 miljoner kronor. Även 2023 avsätts 19 miljoner kronor för detta anslag. Regeringen föreslår att medel tillförs de centrala museer som är myndigheter för att säkra digitalt tillgängliga och spårbara samlingar och för utveckling av digitala tjänster. Det övergripande målet för regeringens digitaliseringsstrategi är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.”
Centerpartiet. Catarina Deremar, kulturpolitisk talesperson:
”Sverige behöver växla upp arbetet med digitalisering av hela landet. I linje med ett digitaliseringslyft bör vi även att arbetet med att digitalisera kulturarvet och på så sätt både bevara samt tillgängliggöra det. Den del av kulturarvet som förvaltas av staten bör således finansieras med statliga pengar, medan de delar som styrs av kommuner och regioner bör finansieras av desamma.”
Sverigedemokraterna. Bo Broman, kulturpolitisk talesperson:
”Sverige är ett land som ligger i framkant inom digitalisering – men trots det så har digitaliseringen av kulturarvet halkat efter. För att genomföra en digitalisering av kulturarvet behöver bibliotek och kulturvårdande institutioner samverka. Vi budgeterar just för detta i vår utgiftsområdesmotion genom öronmärkta medel för att genomföra satsningar på digitaliseringen av kulturarvet. ”
Kristdemokraterna. Roland Utbult, kulturpolitisk talesperson:
”Att värna och vårda det gemensamma kulturarvet är en central del i den kristdemokratiska kulturpolitiken. I vår egen budget välkomnade vi en stor del av satsningen som regeringen föreslog i sin budget på kulturen och kulturarvet, men däremot fick vi emellertid göra en omprioritering av vissa av satsningarna.”
Moderaterna, Kristina Axén Olin, kulturpolitisk talesperson:
”Moderaterna har väckt frågan om samanställning över svenskt kulturarv och hur det ska säkras för framtiden. Tyvärr har regeringen inte tagit fram en plan kring detta. Arbetet med att digitalisera kulturarvet måste prioriteras.”
Så tycker DIK
Anna Troberg förbundsordförande: ”Det behövs stora satsningar på digitaliseringen av kulturarvet och de behövs nu. Ju längre vi väntar, desto mer hinner gå förlorat. Här kan Sverige med fördel se sig om och ta inspiration av hur andra länder arbetar med frågan medan vi själva halkat allt längre efter. DIK har tidigare tillstyrkt förslaget i den statliga utredningen “Från kris till kraft” om att regeringen avsätter 150 miljoner kronor 2022 samt 325 miljoner kronor 2023 och 2024 för en satsning på digitalisering av kulturarvet. DIK anser dock att mer pengar behöver avsättas och att satsningen behöver pågå över en längre tid, samt att det behövs mer kompetenshöjande och rådgivande insatser gentemot kulturarvsbranschen i frågor om upphovsrätt.”