FRÅGA: Många inom kultursektorn har otrygga anställningar eller osäkra inkomster som egenföretagare. Vad vill du göra åt det?
Miljöpartiet. Amanda Lind, kulturpolitisk talesperson:
”Vi vill förbättra kulturskaparnas villkor och då är trygghetssystem som fungerar även för kulturskapare avgörande. Vi vill anpassa de ekonomiska ersättningarna och sociala trygghetssystemet efter kulturskaparnas arbetsmarknad, exempelvis genom moderniserad a-kassa, flexibel karenstid, ändrad SGI och stärka och utveckla systemet med konstnärsallianser. Exempelvis bör de tillfälliga lättnader i A-kassan som infördes under pandemin permanentas. I regering drev vi fram utredningen om sjukpenninggrundande inkomst (SGI), det var viktigt bland annat för att vi ska kunna göra fler stipendier pensionsgrundande. Vi har i regering vid flera tillfällen permanent höjt anslagen till den fria konsten/stipendierna och tycker det är viktigt att fortsätta det arbetet med detta, inklusive stärkt tillämpning av 1%-regeln och MU-avtalet. Genom att satsa på mer kultur i skolan, lagstadgad kulturskola samt stärka de offentliga kulturverksamheterna ger vi också bättre förutsättningar för kulturskapares arbetsmarknad i hela landet.”
Liberalerna. Christer Nylander, kulturpolitisk talesperson:
”Det är en situation som blivit än tydligare under pandemin. En del i den konstnärliga friheten ligger också i att ha någon form av ekonomisk trygghet och frihet, därför är vi mycket engagerade i bättre villkor för kultursektorn. Det är bra att regeringen tillsatt en utredning om hur reglerna för socialförsäkringar och arbetsmarknad ska moderniseras. Fler långa stipendier, fortsatt ambitiös offentlig kulturpolitik är också centralt. Vi tror att man dessutom behöver fler finansiärer, till exempel stiftelser och andra privata aktörer med goda skattevillkor. Det skulle dels kunna föra in mer resurser till sektorn, dels öka antalet finansiärer vilket är bra för friheten. Förslagen om förbättrade förutsättningar för kreativa och kulturella näringar som nyligen presenterades i en utredning är också mycket välkomna.”
Socialdemokraterna. Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson:
”Regeringen har tillsatt en utredning, som ska presenteras i april 2023, för att se över reglerna för sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Syftet med översynen är att få till ett mer modernt system för ökad trygghet och förutsebarhet samt stärkt kvalitet i handläggningen. Konst- och kulturskapares villkor är en viktig fråga inom kulturpolitiken. Tillkomsten av scenkonstallianserna har varit positiv genom att de har ökat den ekonomiska och sociala tryggheten för många professionella konst- och kulturskapare. Alliansverksamheterna behöver breddas till fler områden, antalet platser inom allianserna bör öka. Vi har under mandatperioden stärkt allianserna så att de har kunnat anta fler konst- och kulturskapare. En annan viktig åtgärd för att stärka konst- och kulturskapares trygghet är att öka antalet stipendier inom kulturområdet samt att se till att dessa blir sjukpenninggrundande. Vi behöver värna upphovsrätten och kulturutövares möjligheter att försörja sig.”
Centerpartiet. Catarina Deremar, kulturpolitisk talesperson:
”Vi är positiva till arbetet i de kulturella allianserna och anser att det arbetet bör utvecklas. Redan den utvärdering som gjordes 2012 visade att scenkonstallianserna förbättrat tryggheten för de scenkonstnärer som anställts men också att det finns utrymme för utveckling. För att göra ersättningen SGI mer förutsägbar för egenföretagare vill Centerpartiet beräkna SGI på historiska inkomster och även till exempel stipendier. Då kan de som har sporadiska och ojämna inkomster få till exempel sjukpenning baserat på inkomsterna som varit och inte det man gissar om framtiden.”
Sverigedemokraterna. Bo Broman, kulturpolitisk talesperson:
”Sverigedemokraterna ställer sig bakom att stipendier till kulturskapare ska vara sjukpenningsgrundade. Vi är för en offentligt finansierad kultursektor och vi är i princip för en reglerad arbetsmarknad för alla. ”
Vänsterpartiet. Vasiliki Tsouplaki, kulturpolitisk talesperson:
”Vi har länge sett ett stort behov av ett förstärkt trygghetsnät vid sjukdom och arbetslöshet för alla i Sverige men har också särskilt lyft problematiken för den som frilansar eller kombinerar anställning, eget företag och stipendier. Det syns också på uttaget av föräldraledighet att systemet inte fungerar för kulturarbetare. I takt med att arbetsmarknaden förändrats har tryggheten vid sjukdom urholkats för stora grupper av människor. När tryggheten och förutsägbarheten brister blir tröskeln hög för att våga satsa på den långa utbildnings som ofta krävs inom kulturyrken. Vänsterpartiet vill bland annat se en utredning om hur ensamföretag kan få ett skydd mer likt det anställda har vid arbetslöshet. Vi vill även se över hur föräldraledighet kan underlättas i ensamföretag och att regeringen ska få ett speciellt uppdrag att bevaka och se över kulturskapares pensioner.”
Kristdemokraterna. Roland Utbult, kulturpolitisk talesperson:
”MU-avtalet, ramavtalet för konstnärers ersättning för medverkan vid utställningar, fungerar bra men behöver utvecklas. Det är bindande för staten men det är också många kommuner som tillämpar avtalet. Fler kommuner bör involveras. Kristdemokrater anser också att upphovsrättslagen behöver ses över i syfte att göra reglerna mer flexibla men med kulturskaparnas intresse noga bevakat. I synnerhet eftersom konstnärernas arbetsmarknad skiljer sig från situationen inom de flesta andra yrken.”
Moderaterna, Kristina Axén Olin, kulturpolitisk talesperson:
”Moderaterna välkomnar den utredning som nu ser över sjukförsäkringens utformning och hur den kan moderniseras för 2000-talets verklighet. Många i kulturbranschen har inkomster i form av stipendier och en betydande andel är kombinatörer. Vi vill sträva efter att fler i kulturbranschen ska kunna försörja sig själva varför företagspolitik, skatte- och momsregler vid sidan om stärkt upphovsrätt, är centrala.”
Så tycker DIK
Anna Troberg förbundsordförande: ”Kultursektorn behöver stärkt och långsiktig finansiering för att kunna komma till rätta med alla otrygga anställningar och osäkra inkomster för egenföretagare. Det måste gå att planera verksamheter långsiktigt och inte ständigt fastna i korta projekt.”