FRÅGA: Under de senaste åren har antalet folkbibliotek minskat – hur ser du på utvecklingen? Vill du göra något åt den och i så fall vad?
Socialdemokraterna. Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson:
”Detta är ett kommunalt ansvar men med tanke på bibliotekens betydelse både för individen och samhället är det en oroväckande trend att antalet bibliotek har minskat i landet under senare år. Genom satsningen Stärkta bibliotek har regeringen hittills avsatt 250 miljoner kronor årligen 2018–2020 och 150 miljoner kronor 2021. Satsningen för att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet i hela landet har varit framgångsrik.”
Centerpartiet. Catarina Deremar, kulturpolitisk talesperson:
”Folkbiblioteken är viktiga! Och det är viktigt att biblioteken finns så nära människor som möjligt så att verksamheten motsvarar det lokala behovet. Därför menar vi att det fortsatt ska vara kommunernas ansvar att driva folkbiblioteken.”
Miljöpartiet. Amanda Lind, kulturpolitisk talesperson:
”Folkbiblioteken i Sverige är helt centrala för litteratur, läsning, bildning, kulturupplevelser och som öppet, demokratiskt rum som stimulerar kunskap och fri åsiktsbildning i hela landet och något vi måste slå vakt om. Under vår tid på kulturdepartementet infördes reformen Stärkta bibliotek som har gett möjlighet till utveckling av biblioteksverksamhet. Vi har arbetat fram en nationell biblioteksstrategi som pekar ut en riktning framåt med bland annat stärkt samverkan och stöd till digitalisering. Detta arbete behöver fortsätta och utökas. Miljöpartiet går till val på att stärka biblioteken och folkbiblioteken och att fortsätta lyfta dess viktiga roll i samhället. ”
Sverigedemokraterna. Bo Broman, kulturpolitisk talesperson:
”Det är en negativ utveckling som vi ser som en utmaning för framtiden. Framförallt satsar vi på digitaliseringen utav svenska bibliotek i syfte att värna de litteraturskatter som finns på landets bibliotek. Vi vill även införa ett nationellt lånekort – som ska gälla för alla bibliotek i hela landet. Utöver detta så måste vi se över vilka insatser som behövs för att garantera ett starkt biblioteksväsende i framtiden.”
Liberalerna. Christer Nylander, kulturpolitisk talesperson:
”Det är bra att bibliotekslagen finns, men den räcker inte riktigt för att se till så att bibliotek finns nära alla medborgare. Vi står bakom de statliga satsningar som gjorts senaste åren på bibliotek och vi ser gärna att de ligger fast. Samtidigt är det orimligt att staten ska ta en allt större del av ansvaret för biblioteken. Kommunerna måste prioritera bibliotek. Vi liberaler tycker att det är en av kärnuppgifterna att varje invånare i varje kommun har god tillgång till bibliotek.”
Vänsterpartiet. Vasiliki Tsouplaki, kulturpolitisk talesperson:
”Vänsterpartiet tycker att utvecklingen med färre folkbibliotek är mycket allvarlig. Folkbildningen och folkbiblioteken hör till fundamenten i ett demokratiskt samhälle. Vi vill se resurser till kommunerna för att den utvecklingen ska kunna vändas.”
Kristdemokraterna. Roland Utbult, kulturpolitisk talesperson:
”Bibliotekens roll som kulturförmedlare kan inte nog betonas. Vi ser därför allvarligt på nedläggningar av bibliotek. För att underlätta förutsättningarna för läsning, inte minst för de unga, är biblioteken en ytterst viktig aktör. Samtidigt är det i dag ett delat ansvar för biblioteken, såväl kommuner, regioner och staten bidrar till dessa. Biblioteken får inte bli en kommunal budgetregulator utan måste få leva vidare, oavsett kommunens storlek. För att kunna möta behovet av tillgänglig litteratur kan det ibland bli nödvändigt att ta till okonventionella lösningar för att kunna finansiera bibliotek med generösa öppettider. Vi välkomnar det statliga stödet till regional kulturverksamhet.”
Moderaterna, Kristina Axén Olin, kulturpolitisk talesperson:
”Enligt SCB’s senaste undersökning var det mer än en tredjedel av medborgarna, som förra året inte läste en enda bok. Det är djupt oroande. Biblioteken fyller en viktig funktion i samhället, både för den enskilde men också för vår demokrati. Biblioteken är dock en kommunal verksamhet så varje kommun beslutar själv om hur verksamheten organiseras. Moderaterna ser gärna en utveckling av biblioteksverksamheten i syfte att nå grupper som idag inte använder biblioteken. Vi tror också att det finns en utvecklingspotential när det gäller digitala tjänster.”
Så tycker DIK
Anna Troberg förbundsordförande: ”Det är en mycket negativ utveckling. Bibliotek behövs och för det behövs stärkt och långsiktig finansiering, samt fler utbildade bibliotekarier.”