FRÅGA: Politiker med ansvar för kulturfrågor – tycker du att de bör ha en kulturutbildning eller bakgrund inom kulturen?
Kristdemokraterna. Roland Utbult, kulturpolitisk talesperson:
”Det är självklart att en politiker gagnas av att ha en bakgrund inom det område man är ansvarig för. Min bakgrund i musikbranschen har gjort det möjligt för mig att förstå de utmaningarna som kulturskapare står inför.”
Liberalerna. Christer Nylander, kulturpolitisk talesperson:
”Nej, det är bra med stort intresse och kunskap, men det fungerar inte att bara den som själv har utbildning eller bakgrund i sektorn ska sitta i kulturutskottet eller i en kommunal kulturnämnd. Jag vill inte heller att enbart lärare ska syssla med skolpolitik eller militärer ska sitta i försvarsutskottet. Det behövs ekonomiskt kunniga politiker i kulturutskottet och det behövs kulturengagerade politiker i finansutskottet.”
Moderaterna. Kristina Axén Olin, kulturpolitisk talesperson:
”Politiker i Sverige ska representera befolkningen, inte fack-kunskap. Däremot ser vi det som självklart att landet och branschen behöver en kulturminister som har kunskap och engagemang i frågorna.”
Socialdemokraterna. Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson:
”Det kan ibland vara en fördel med egna erfarenheter av det politikområde man verkar i, det har vår nuvarande kulturminister. Samtidigt är det inte ett krav på expertkunskap som leder till bra politik, utan snarare en förståelse för behoven i olika branscher och hur politiken påverkar förutsättningarna.”
Centerpartiet. Catarina Deremar, kulturpolitisk talesperson:
”Det är självklart att utbildning eller kulturbakgrund ger en viss typ av erfarenhet och perspektiv på kulturfrågorna, men det finns andra typer av kompetenser och erfarenheter som kan vara precis lika viktiga. Det absolut mest avgörande är att man har ett stort intresse av de frågor som politikområdet utgör, att man vill vara med och utveckla politiken och lära sig mer. Det viktiga är att politiker har med sig olika perspektiv och erfarenheter in i politiken och att det finns tjänstepersoner som har den mer formella kompetensen inom sakområdet.”
Miljöpartiet. Amanda Lind, kulturpolitisk talesperson:
”Det är klart att det finns värde i de egna erfarenheterna man bär med sig in i politiken och att man känner personlig glöd för sitt ansvarsområde. Men lika lite som man kan eller bör ställa krav på att skolpolitiker ska ha bakgrund eller utbildning inom skolan, bör man göra det inom kulturpolitiken. Det viktigaste är att vi kulturpolitiker har kunskap om de politiska systemen och styrmedlen, har förståelse för kulturlivets situation och behov och är lyhörda och engagerade.”
Sverigedemokraterna. Bo Broman, kulturpolitisk talesperson:
”Givetvis så är det en fördel om man har en kulturutbildning eller bakgrund inom kulturen. Dock så kommer de flesta personer i kontakt med kulturen på flera olika sätt – och ett utomstående perspektiv på kultur är också viktigt för att få en god helhet över kulturpolitiken.”
Vänsterpartiet. Vasiliki Tsouplaki, kulturpolitisk talesperson:
”Vi tycker att det är viktigt av demokratiska skäl att alla ska kunna bli politiker oavsett bakgrund eller utbildning. Det är upp till partierna och ansvarig förvaltning att ge de folkvalda kunskap och de underlag som behövs för att de ska kunna fatta rätt beslut.”
Så tycker DIK
Anna Troberg förbundsordförande: ”Får man ansvar över ett politiskt område så förutsätter vi att man har ett gediget intresse för området och förkovrar sig i det så mycket som möjligt. Med det sagt, så är kulturen ett mycket stort område. Det är nog i det närmaste omöjligt att hitta någon som är djupt insatt i alla dess delar från början. Därför är det mycket viktigt att man som kulturpolitiker är lyhörd och beredd att ta in kunskap och erfarenhet från de som verkar inom områdets alla delar.”