Juryn och allmänheten har sagt sitt. Hultsfreds bibliotek är landets bästa bibliotek – för såväl personal som besökare, meddelade juryn på plats på Bokmässan i Göteborg på torsdagseftermiddagen.
Det var augusti i som juryn besökte biblioteket, då en av fem nominerade, för att träffa medarbetarna och höra mer om aktiviteter och arbetssätt. På kommunens sajt berättade bibliotekschefen Lisa Johansson Schouenke då att de fått många frågor om sitt integrationsprojekt inom Stärkta bibliotek, ett tillfälligt stöd från Kulturrådet till folkbibliotek runt om i landet.
Hultsfreds biblioteks integrationsprojekt har pågått sedan 2019 och har haft som ambition att få barn, ungdomar och vuxna att förstå att biblioteket är till för alla. Tanken är att locka både de som redan besöker biblioteket, men också de som inte vet vad biblioteket har för uppdrag i samhället.
Kontinuerliga inslag har varit språkkaféer och information till vuxenstuderande, men också pyssel, musik, teater och dans. En mängd litteratur på mångspråk och lättläst för både barn och vuxna har köpts in och personalen har prövat andra inköpsvägar än de brukliga. Att Hultsfreds bibliotek kommer att fortsätta driva flera av dessa aktiviteter även efter att Stärkta bibliotek avslutas 2023 mottogs mycket positivt av juryn under besöket, säger Lisa Johansson Schouenke.
2022 års tema för Årets bibliotek är också inkludering, och i sin motivering lovordar juryn Hultsfreds bibliotek för dess systematiska arbete med att bygga relationer både med besökare och personal. När det kommer till de anställda lyfter juryn att intressen och engagemang ”aktivt tas omhand” som verktyg i utvecklingsarbetet. Att Hultsfreds bibliotek är en ”en trivsam och inkluderande mötesplats för alla” skapas vidare, bland annat, med tydliga riktlinjer för hur social oro ska hanteras, enligt juryn.
Priset Årets bibliotek har delats ut av DIK sedan 1986. Syftet är att lyfta fram välfungerande bibliotek där både personal och besökare har det bra – och för att uppmärksamma bibliotekens viktiga roll i ett demokratiskt samhälle.
Hultsfreds bibliotek öppnade i nya lokaler i augusti 2020, totalt flyttades cirka 48 000 böcker med från det gamla biblioteket som låg i en gymnasieskola i stadens utkant. Den nya bygganden, som ritats av arkitektbyrån Yellon och är mer centralt belägen, rymmer också turistinformation, Svenskt Rockarkiv, anhörigstöd och ett workshoputrymme för bibliotekets barn- och ungdomsverksamhet.
Här är motiveringarna för de andra två nominerade biblioteken:
”På Ljusdals bibliotek är ungdomar som värmer sig i väntan på bussen hem inte ett problem, utan en fantastisk möjlighet att utveckla verksamheten. I stället för att visas dörren får ungdomarna möjlighet att aktivt påverka bibliotekets utbud och verksamhet. Men, inkluderingen stannar naturligtvis inte där. Biblioteket arbetar systematiskt med att söka upp samarbeten med lokala föreningar.”
”På Vaggeryds bibliotek är ingenting omöjligt. Personalen välkomnar besökarna rakt in i utvecklingsarbetet och tillsammans hittar man kreativa lösningar på både små och stora problem. Modigt nytänkande, hållbarhet och inkludering präglar varje del av verksamheten och berikar invånarnas vardag.”