Karin Linder, generalsekreterare, Svensk biblioteksförening:
Det borgerliga blocket får fler mandat än det rödgröna, vad är din reaktion?
– Främst att varje beslut kommer att vara ett förhandlat beslut med många villkor och viljor. Riksdagsbesluten kommer att ta tid och säkert kommer många väljare inte att förstå hur besluten fattats. De kommande fyra åren kommer att bli politiskt turbulenta och frågan är hur bra sådana beslut blir.
– Jag tycker att det varit en mycket tråkig valrörelse, där det mesta fokuserat kring förmågan att få 51 procents majoritet i riksdagen. Nästan ingenting om utbildning och kultur inte heller något om ekonomi eller finanser. Det har gjort att det är svårt att förstå vad partierna tänker genomföra.
Karin Linder, generalsekreterare, Svensk biblioteksförening. Foto: Anna Diebitsch Antoni
Vad betyder maktskiftet för Svensk biblioteksförenings medlemmar?
– De borgerliga partierna har ju inte nämnt kulturen alls under valrörelsen. Däremot har enskilda politiker uttalat sig i mediefrågor och uttryckt att public service ska få annorlunda uppdrag med mera. Mediepolitik berör biblioteken i allra högsta grad och vi kommer att följa utvecklingen där mycket noggrant.
– På nationell nivå är det sannolikt så att finansiering med mera kommer att styras mycket mer och att regioner och kommuner kommer att få klara sig själva. Det kommer att bli ekonomiskt bistra tider fram till nästa val.
Vilka stora förändringar väntar du dig inom er sektor och hur ser du på dem?
– Främst sämre ekonomiska förutsättningar på grund av inflationen som inte kommer att kompenseras politiskt. Dessutom tror jag att vi kommer att få diskussioner om armlängds avstånd, litteraturkanon och en ganska gammaldags syn på bibliotek som ett rum för böcker. Den förlegade synen är ett stort hinder för utveckling och nya fantastiska stadsbibliotek. Tänk om Moderaterna vågade satsa på stora litterära satsningar med ordet och språket i fokus för bildning. Det skulle vara fantastiskt!
Grethe Rottböll, ordförande, Författarförbundet:
Det borgerliga blocket får fler mandat än det rödgröna, vad är din reaktion?
– Mycket av det som spelar roll för kulturen ute i landet sker i regionerna. Här varierar den politiska färgen och i storstäderna går ju Socialdemokraterna framåt. Det kan komma att se mycket olika ut vad gäller till exempel inköp till bibliotek, bredd och mångfald och också vilka som ska få stöd för sin kulturella verksamhet.
Grethe Rottböll, ordförande, Författarförbundet. Foto: Henrik Montgomery
Vad betyder maktskiftet för Författarförbundets medlemmar?
– Om vi ska bli ett land som mer och mer vänder oss inåt, det vill säga att nationalismen kommer att krympa oss på ett sådant sätt att vi inte längre bidrar till yttrandefriheten internationellt, vore det djupt olyckligt.
– Vi behöver kunna ta emot våra hotade kollegor i länder där fängelse är det enda som återstår för den som använder sig av sin yttrandefrihet. Det finns ju dessutom redan sådana tendenser här hemma och kommer vi att få se misstänkliggöranden av journalister och författare kommer vi inte längre att kunna lita på de verklighetsbeskrivningar som görs. Inskränkningar av public service är ett annat sådant hot.
– I förbundet lutar vi oss mot EU:s skrivningar om bokens två ansikten, det vill säga boken som vara och som kulturbärare. Om marknadskrafterna ska få större inflytande över litteraturen försvinner den senare.
Vilka stora förändringar väntar du dig inom er sektor och hur ser du på dem?
– Vi har inte analyserat läget tillräckligt. Men det är viktigt att implementeringen av upphovsrättsdirektivet går igenom som det är tänkt, det vill säga att skrivningen verkligen blir sådan att direktivet kan blir ett redskap för att ge den svagare förhandlingsparten på bokmarknaden avtalstrygghet.
– En annan fråga är den om skolbiblioteken. Låt oss hoppas att den nya regeringen är så handlingskraftig som den utmålat sig och kan genomföra det alla partier säger sig vilja, se till att varje skola får ett bemannat skolbibliotek.
– Till sist, det pågår en viktig utredning om trygghetssystemen. Vi får hoppas att även kulturutövare får del av trygghetssystemen i det framtida samhället.
Per Strömbäck, talesperson, Dataspelsbranschen:
Det borgerliga blocket får fler mandat än det rödgröna, vad är din reaktion?
– Vi hoppas på att äntligen få en lösning på kompetensutvisningarna. Det finns ett utredningsförslag där arbetsmarknadens parter deltagit, men den förra regeringen genomförde bara delar av det. Låt oss hoppas att den nya är mer positiv till arbetskraftsmigration.
Per Strömbäck, talesperson, Dataspelsbranschen. Foto: Henrik Gahnström
Vad betyder maktskiftet för Dataspelsbranschens medlemmar?
– Förhoppningsvis förutsättningar för fortsatt framgång. Kompetensfrågorna är viktigast för oss, gärna satsningar på yrkeshögskolan.
Vilka stora förändringar väntar du dig inom er sektor och hur ser du på dem?
– Inget parti har direkt sagt något i valrörelsen som ger konkreta konsekvenser för oss. Vår publik är till allra största delen utomlands, så vi hoppas att nationalistiska attityder inte leder till att det internationella utbytet blir mindre.
Sandra Nolgren, verksamhetsledare, Svenska Tecknare:
Det borgerliga blocket får fler mandat än det rödgröna, vad är din reaktion?
– Svenska Tecknare är en politiskt obunden organisation som inte tar ställning. I en partienkät som nyligen gjordes av KLYS framgick att vissa partier inom högerblocket inte tar ställning för kulturskapares grundläggande villkor, så som upphovsrätt och möjligheten att vara en del av trygghetssystemen på samma villkor som andra. Det är givetvis oroväckande för oss. En del av det borgerliga blocket vill inte heller arbeta för mångfald inom kulturen, vilket har potential att utarma det svenska kulturutbudet.
Sandra Nolgren, verksamhetsledare, Svenska Tecknare. Foto: Anneli Nygårds
Vad betyder maktskiftet för Svenska Tecknares medlemmar?
– Det beror på hur politiken utformas framöver. Flera utredningar och lagförslag som ligger på riksdagens bord är väldigt viktiga för våra medlemmar. Det handlar bland annat om uppdaterade regler för SGI och a-kassa samt införandet av en moderniserad upphovsrättslagstiftning och en ny lag kring privatkopieringsersättning. Det är av största vikt för våra medlemmar att dessa regel- och lagändringar genomförs.
Vilka stora förändringar väntar du dig inom er sektor och hur ser du på dem?
– Vår bransch är i stor förändring. Världen blir allt mer visuell och behovet av personer som kan skapa visuell kommunikation ökar. Med det följer att yrkesroller förändras. Samtidigt som många fortsatt arbetar som egenföretagare ser vi en växande arbetsmarknad för den som vill arbeta som anställd, exempelvis som illustratör inom spelbranschen eller som grafisk formgivare inhouse på ett företag eller en byrå.
Anna Troberg, förbundsordförande, DIK:
Det borgerliga blocket får fler mandat än det rödgröna, vad är din reaktion?
– Att Sverigedemokraterna blev så mycket större kommer naturligtvis ge dem stor tyngd i det borgerliga blocket. Jag är mycket orolig för att det kommer få negativa konsekvenser för kultursektorn och de som jobbar i den. Det lägger ett stort tungt ansvar på de andra partierna för att hålla linjerna vad gäller kulturpolitiken. Vi har sett var som hänt i de kommuner där Sverigedemokraterna haft makt – det har varit extremt dåligt för kulturen.
– En sak till är viktig i sammanhanget. Från DIK:s sida vill vi absolut inte att kulturpolitiken hamnar på förhandlingsbordet i förhandlingarna med Sverigedemokraterna. De vill ha kulturen, men kulturen är för viktig. Det här är något som jag vet många i kulturvärlden är oroliga för, att kulturen är något som är lätt att ge bort.
Anna Troberg, förbundsordförande, DIK. Foto: Alexander Docka
Vad betyder maktskiftet för DIK:s medlemmar?
– För DIK:s medlemmar i kultursektorn kommer det få stora konsekvenser. Vi har redan sett att man i SD-ledda kommuner dragit ner på viktiga kulturverksamheter eller lagt sig i hur de ska utföra sitt uppdrag. Ett exempel är på biblioteken där man inte respekterat armslängds avstånd och inte haft respekt för kompetensen som våra medlemmar har.
– Även museisektorn har drabbats på liknande vis. När inte armslängds avstånd respekteras sätts ett dåligt exempel som kan leda till att det kommer en svans efteråt med hot och hat. Och det i sin tur skapar en otrygg arbetsplats för våra medlemmar.
– Inom kreativ sektor beror det delvis på vad man jobbar med, men det faktum att Sverigedemokraterna inte företräder en fri kultursyn påverkar givetvis alla.
Vilka stora förändringar väntar du dig inom era sektorer och hur ser du på dem?
– Vi vet från tidigare budgetar som Sverigedemokraterna lagt fram att de velat dra ner på viktiga verksamheter, allt från folkbildning till ungdomsverksamhet. Det drabbar våra medlemmars förutsättningar att göra ett gott jobb. Så de stora förändringarna handlar framför allt om de ekonomiska resurserna, där allt från Världskulturmuseet till folkbildning och mångspråksverksamhet på biblioteken är hotade.
– Valresultatet gör också att det ser dystert ut för public service. Här handlar det inte bara om Sverigedemokraternas perspektiv utan också till viss del Moderaternas och Kristdemokraternas syn där de tre partierna vill smalna av uppdraget. Men det går inte att banta det för mycket. Public service fyller en viktig funktion och behövs.
– Får Sverigedemokraterna makt över kulturpolitiken kommer vi se en förändring. Så hur det blir den kommande mandatperioden beror på om de andra partierna kan hålla emot Sverigedemokraterna, om de klarar att stå upp för den fria kultursyn som vi haft under lång tid.
Petra Alden Rudd, ordförande, Sveriges uppdragsarkeologiska branschorganisation:
Det borgerliga blocket får fler mandat än det rödgröna, vad är din reaktion?
– Ja, så är det vid demokratiska val, vilket är något som vi ska vara stolta över att vi har, särskilt nu när vi precis firade hundra år av demokrati i Sverige.
Petra Alden Rudd, ordförande, Sveriges uppdragsarkeologiska branschorganisation. Foto: Privat
Vad betyder maktskiftet för era medlemmar?
– Alla maktskiften skapar frågor kring de projekt som är politiskt knutna. En viss osäkerhet kan uppstå, men våra medlemmar är professionella och förhåller sig till de beslut som fattas.
Vilka stora förändringar väntar du dig inom er sektor och hur ser du på dem?
– Vi har länge arbetat med arbetsmiljöfrågor och jobbar vidare med de frågorna. I övrigt förväntar vi oss inga större förändringar som vi inte kan hantera.
Caroline Thunved, generalsekreterare, Sveriges Kommunikatörer:
Det borgerliga blocket får fler mandat än det rödgröna, vad är din reaktion?
– Sverige står inför en mängd utmaningar, här och nu och i framtiden, då krävs ett tydligt, stabilt kommunikativt ledarskap. Oavsett block måste regeringen ta ansvaret att leda Sverige framåt i utveckling.
Caroline Thunved, generalsekreterare, Sveriges Kommunikatörer.
Vad betyder maktskiftet för era medlemmar?
– Våra medlemmar kommer från alla sektorer: offentlig, näringsliv och egenföretagare. Det här kommer att påverka alla olika såklart och även just i vilken sektor du arbetar. Till exempel har både Moderater och Socialdemokrater i olika kommuner fört diskussioner om huruvida det finns för många kommunikatörer.
Vilka stora förändringar väntar du dig inom er sektor och hur ser du på dem?
– Här och nu, innan vi har svart på vitt, så ser jag inte några stora förändringar. Snarare så hotar inflation, lågkonjunktur med mera som vi historiskt vet drabbar kommunikationsbranschen hårt då det är ett område som man fortfarande drar ned på i tuffare tider. Även fast kommunikation är affärskritiskt och det finns så många exempel på att det är i tider av lågkonjunktur som man ska satsa på sin totala kommunikation för att kunna gasa när det vänder.
Gunnar Ardelius, generalsekreterare, Sveriges Museer:
Det borgerliga blocket får fler mandat än det rödgröna, vad är din reaktion?
– Museerna står inför en både hoppfull och utmanande höst där vi ser att besökarna är på väg tillbaka efter pandemin, men ekonomin är fortfarande dålig hos många museer och vi är redo att fortsätta med det långsiktiga arbetet för att stärka sektorn.
Gunnar Ardelius, generalsekreterare, Sveriges Museer. Foto: Sima Korenivski
Vad betyder maktskiftet för Sveriges Museers medlemmar?
– Vi förväntar oss att politikerna backar upp oss och satsar på det som är viktigt för oss, oavsett vilka som bildar regering. Våra medlemmar är stora som små museer, som finns runt om i hela landet. Kommun- och regionpolitiken påverkar våra medlemmars vardag minst lika mycket om inte mer än på riksnivå.
Vilka stora förändringar väntar du dig inom er sektor och hur ser du på dem?
– Besöksmönstren kunde ha förändrats under pandemin men efter en fantastisk besökssommar när nio av tio besökare är tillbaka på museerna så är vi positiva inför framtiden.
– Samlingsförvaltningen är en av de stora utmaningarna inom sektorn, någonting som resursurholkats redan innan pandemin. Digitaliseringen av kulturarvet är också en resa där vi bara kommit en bit på vägen, men de digitala museibesökarna under pandemin på 216 miljoner besök vittnar om att efterfrågan finns.
Amanda Vesterlund, generalsekreterare, Svenska Arkivförbundet:
Det borgerliga blocket får fler mandat än det rödgröna, vad är din reaktion?
– Först och främst är det glädjande att det är ett högt valdeltagande i Sverige. Det är viktigt att valet känns angeläget och att medborgarna utnyttjar sin rösträtt. Vad det gäller resultatet så tror jag att man inom det borgerliga blocket kommer att diskutera kulturarvsfrågorna och den diskussionen kommer jag att följa.
Amanda Vesterlund, generalsekreterare, Svenska Arkivförbundet. Foto: Henrik Gadd
Vad betyder maktskiftet för Svenska Arkivförbundets medlemmar?
– Svenska Arkivförbundet har en stor bredd hos sina medlemmar, från mindre lokala föreningar till stora rikstäckande organisationer. Det innebär att det kan komma att betyda mer för vissa, och mindre för andra. Regional och lokalt kan det kanske ske vissa förändringar i finansieringen för vissa.
Vilka stora förändringar väntar du dig inom er sektor och hur ser du på dem?
– De stora förändringar som den enskilda arkivsektorn står inför är digitaliseringen och e-arkiveringen, klimatförändringarna som ställer större krav på arkivlokaler och institutioners krisberedskap samt utredningen av kultursamverkansmodellen för de regionala enskilda arkivinstitutionerna. Alla dessa förändringar behöver långsiktiga perspektiv för att få till hållbara lösningar över tid. Civilsamhällets frågor behöver lyftas och prioriteras och det är något som vi i Svenska Arkivförbundet jobbar för varje dag.
Anna Reuter Metelius, ordförande, Sveriges Praktiserande Byggnadsantikvarier:
Det borgerliga blocket får fler mandat än det rödgröna, vad är din reaktion?
– Jag har inte hunnit överblicka situationen med det nya politiska landskapet i relation till det kulturmiljövårdande fältet och kulturvårdens kunskapsområde än, men det finns såklart anledning att reflektera över ett nytt styre innebär och agera utifrån det.
– Centrala frågor är vad det borgliga blocket kommer att ha för förhållningssätt till och för idéer kring byggnation och arkitektur, forskning och högre utbildning samt synen på kulturmiljö, kulturvård och hållbar samhällsutveckling.
Anna Reuter Metelius, ordförande, Sveriges Praktiserande Byggnadsantikvarier. Foto: Valter Metelius
Vad betyder maktskiftet för Sveriges Praktiserande Byggnadsantikvariers medlemmar?
– Rent pragmatiskt sett så jobbar byggnads- och bebyggelseantikvariska yrkeskåren mot relativt stabila lagrum som plan- och bygglagen, kulturmiljölagen och miljöbalken. Till följd av det brukar inte politiska blockskiften innebära några särskilt omvälvande förändringar för yrkespraktiken och det dagliga arbetet för oss antikvarier. Men det är klart att ett politiskt blockskifte kommer att innebära regelförändringar.
– I nuläget kan jag inte sia kring exakt vilka de kommer att bli men två övergripande saker kan jag ana. Det ena är att en borglig kulturpolitik med till exempel avgiftsbelagda museer, med mera, kommer innebära att arkitekturen och den offentliga konsten – den gestaltade livsmiljön – får en ännu viktigare roll som bärare av kulturella och estetiska värden i det offentliga rummet. En annan sak är att en effektiviserad plan- och byggprocess och ett eventuellt förändrat strandskydd kommer att innebära ett markant ökat behov av kulturmiljökompetens och antikvarisk sakkunskap i arkitektur-, plan- och byggbranschen.
– Min analys är att efterfrågan och behovet av kulturmiljökompetens och kulturvårdande perspektiv fortsatt kommer att öka i takt med den helt nödvändiga omställningen till ett hållbart samhälle. Där har vår yrkeskår med kulturmiljökompetens en nyckelroll. Sifo-undersökningar visar att det finns ett starkt stöd hos svenska folket för en tuffare klimat- och miljöpolitik – vi får innerligt hoppas att politikerna lyssnar på det!
Vilka stora förändringar väntar du dig inom er sektor och hur ser du på dem?
– Som organisation och yrkesförening hoppas vi ju alltid att kulturmiljöfrågor får ett större fokus i samhällsdebatten. Och det är ju redan en stark trend. Vi har en ambitiös europeisk arkitekturpolitik, New European Bauhaus, som lyfter fram betydelsen av estetiska, sociala och kulturella värden i den gröna omställningen av samhället – jag förutsätter att även en borgerlig regering behöver och kommer att förhålla sig till den inriktningen.
– Vi har också ett gigantisk europeiskt renoveringsinitiativ, Renovation Wave for Europe, som ingår i European Green Deal. Renovering av det befintliga byggnadsbeståndet har på EU-nivå lyfts som en motor för samhällsutveckling på flera plan: socialt, miljömässigt, ekonomiskt.
– Jag hoppas på en politisk förståelse för att kulturvårdens kunskapsområde erbjuder redan existerande verktyg för att förstå och hantera samhällsomställning och kriser. Kunskaperna är tillämpbara inom allt ifrån arbete med biologisk mångfald, gestaltad livsmiljö, arkitekturomvandling, återbruk, resiliens och matsäkerhet, traditionellt hantverk och avancerad materialkunskap samt kunskaper om nyttjande av lokala byggmaterial.