Kärlek till det skrivna ordet, strävan efter att hela tiden lära sig nytt och ett starkt rättspatos. Det är anledningen till att Anders Petersson i Nybro blev bibliotekarie – och delvis anledningen till att han även blev politiskt aktiv inom Kristdemokraterna.
– Jag försöker göra världen lite bättre för mina medmänniskor. Moral är väldigt viktigt för mig och KD representerar det i svensk politik.
Så, hur yttrar sig moral i jobbet? Anders Petersson understryker bibliotekens betydelse för demokratin. Det är en plats dit alla är välkomna, säger han.
– Det är jätteviktigt, särskilt i en liten kommun där det inte finns mycket kulturutbud. Författarbesök och liknande gör skillnad.
För att alla ska kunna ta del av biblioteken tycker Anders Petersson att man borde satsa mer på konceptet “meröppet”. Det innebär att man håller öppet utan personal under udda tider – som sent på kvällen och helger. Han tycker också att det är viktigt att politiker inte lägger sig i bibliotekens verksamhet och nämner Sölvesborg som exempel.
Sedan Sverigedemokraterna tog över ordförandeklubban i kommunen har biblioteksplanen bland annat ändrats till att biblioteken ska ha minimalt innehåll på främmande språk.
– Jag är rädd för att det ska bli som i Sölvesborg, där politiker bland annat velat stoppa sagostunder på arabiska. Biblioteken och kulturen ska vara fri från påtryckningar.
Anders Petersson tror dock att KD kommer att kunna vara ”pragmatiska” om partiet skulle hamna i regering med stöd av Sverigedemokraterna.
– KD har en annan grundläggande människosyn men står striden där tror jag att man håller fast vid sina principer. Jag hoppas att moralen består.
Anders Petersson halkade rätt in i den förra valrörelsen när han gick med i partiet 2018. Nu är han mitt i den andra, och har lappat brevlådor och mött väljare på torget i Nybro. Men att vara politiskt aktiv kan också innebära diskussioner i fikarummet på jobbet. När KD-ledaren Ebba Busch i Ekot:s lördagsintervju frågade sig varför polisen inte skjutit skarpt under påskupploppen, fick Anders Petersson stå till svars.
– Kollegor ville diskutera uttalandet med mig men jag kände att jag inte hade bearbetat det tillräckligt så jag sa nej. När jag hade tänkt på det så ville jag inte diskutera det, jag kände att det får Ebba Busch stå för.
Så sent som häromdagen ville en annan kollega diskutera moral berättar Anders Petersson, som studsade på dennes retoriska fråga: “moral, finns det ens längre?”.
– Då kände jag att vi stod ganska långt ifrån varandra. Men ibland får man lite medhåll också, säger han och skrattar.