Svenskakurser, cv-verkstad, studiecirklar med lättlästa böcker, datorer som alla får använda – alltsammans helt gratis och till stor del riktat mot grupper som behöver hjälp att komma in i samhället. Bibliotekarien Ylva Larsdotter i Uppsala säger att biblioteket har blivit den plats som ”från vaggan till graven aktivt verkar för integration” och det tycker hon är bra.
– Folkbiblioteken är det mest jämlika vi har. Vi ska vara väldigt stolta över att de är skattefinansierade och ska finnas i alla kommuner enligt lag.
Vänsterpartisten, som just nu är tjänstledig från folkbiblioteket i Upplands Väsby för att ägna sig åt valrörelsen, började engagera sig politiskt 2018. Hon är i skrivande stund ordförande för Vänsterpartiet Uppsala samt V-ledamot i Uppsalas kulturnämnd och kandiderar i kommun-, region- och riksdagsvalet. Att valet föll på V beskriver hon som en självklarhet.
– Jag har alltid varit vänster, och nu ser jag det som enda humana alternativet i svensk politik.
Ylva Larsdotter brinner mest för att utjämna klassklyftor, bland annat genom att reformera bostadsmarknaden med billigare hyresrätter. Men även biblioteken fyller en viktig funktion, menar hon.
”Det är den enda platsen dit alla får komma utan att behöva köpa något.”
– Det är den enda platsen dit alla får komma utan att behöva köpa något. Kompetenta kollegor runt om i landet hjälper och vägleder människor varje dag, om allt från hur svenska samhället fungerar till hur man skaffar bank-id. Ensamma och äldre blir sedda på biblioteket, och för studenter som bor trångt är det en fristad.
För att biblioteken bättre ska kunna svara upp mot behovet behövs resurser enligt Ylva Larsdotter – som påpekar att bibliotekarier är underbetalda jämfört med andra yrken som kräver likvärdig utbildning. Och hon är orolig för hur det blir om Moderaternas Ulf Kristersson får styra Sverige.
– Många tar biblioteken för givna men de är hotade i sin nuvarande form. En lag går att riva upp ganska snabbt och man kan skära i kulturbudgeten. Det första som ryker i högerstyrda kommuner är satsningar på bibliotek. Samtidigt slår många bibliotekarier knut på sig själva för att svara upp till alla behov, säger hon och fortsätter:
– Med politiska beslut och resurser skulle vi kunna göra allt och lite till utan att bränna ut oss. Vi har logistiken, vi har lagen och vi har viljan.