– USA valde en galen narcissist som president. Min dotter, som är halvkinesiska, grät när hon hörde det. Jag gick med i partiet samma dag, det dög inte längre att bara sitta själv och tycka saker.
Det svarar Martin Rundkvist, arkeolog vid Örebro läns museum och kandidat för Socialdemokraterna i kommunvalet i Nacka, på frågan om varför han engagerade sig politiskt. Att det blev just S förklarar han med en vänsterideologisk världssyn samtidigt som han vill vara med i ett parti med stora muskler.
Martin Rundkvist säger dock att han “mest är ett utfyllnadsnamn” lokalt – främst brinner han för politik på högre nivå, där han i egenskap av universitetslärare i humaniora vill se mer pengar till utbildning. Inte minst kopplat till integration, en av valrörelsens hetaste frågor.
Men vad är egentligen viktigt politiskt för arkeologer som yrkesgrupp? Jo, det ämne som tvärtom lyst med sin frånvaro inför valet: bostads- och vägbyggen.
– S är ett mycket byggvänligt parti och det är extremt relevant för oss arkeologer. Har man ett jobb är det så gott som alltid i samband med ett bygge, oavsett om det är nya vägar eller hus som ska byggas.
Sveriges länsstyrelser, som ansvarar för arkeologiska undersökningar i samband med byggnationer, får alldeles för lite resurser enligt Martin Rundkvist.
– Vid stora satsningar på infrastruktur kräver kulturmiljölagen enorma insatser av fältarkeologer, och det måste länsstyrelserna administrera. Men i dag får kulturmiljöenheterna inte tillräckligt med pengar för att kunna göra det på ett bra sätt.
Martin Rundkvist nämner Ostlänken, en 16 mil lång ny järnväg mellan Järna och Linköping som ska vara den första delen av nya stambanor i Sverige.
– Mycket av fältarkeologin längs den planerade järnvägen har fryst helt eftersom handläggarna går på knäna. De är för få och har en orealistisk arbetsbörda. Något är fel i systemet när ett jättestort statligt byggprojekt inte medför en satsning på fler statliga handläggare ute i länen, säger Martin Rundkvist och fortsätter:
– Vi är en av världens rikaste nationer. Vi har råd att satsa mer på att titta noga på vår historia. Vi har samtidigt världens starkaste skyddslagstiftning för fornlämningar och det är också det de är stressade över på länsstyrelsen.