Utställningen är ett samarbete mellan plattformen Settings, Stockholm stad och Konsthall C och är ett konstnärligt utforskande kring hur valaffischer hade kunnat se ut om valrörelsen satte medmänsklighet i fokus. Men utställningen är nu stoppad av Norrmalms stadsdelsförvaltning, som menar att verken kan uppfattas som partipolitiska.
Rebecca Vinthagen, arrangör och verksamhetsledare på Settings, säger till Magasin K att hon inte har fått något klart svar på vad i konsten som kan definieras som partipolitiskt.
– Vi har mejlat fram och tillbaka med stadsdelsförvaltningen, men vi vet fortfarande inte exakt vad som uppfattas som partipolitiskt.
Arbetet med utställningen startade i mars och inriktningen på valaffischer sattes tidigt i processen.
– Valrörelserna blir allt mer polariserade och vi ville utforska hur affischerna skulle se ut om medmänsklighet skulle vara det man gick till val på. Till exempel står det ”mjukare lag” istället för ”hårdare tag” på en affisch, säger Rebecca Vinthagen.
Vad tror du själv skulle kunna uppfattas som partipolitiskt?
– Jag tänker att det här handlar om att förskjutningen i vårt demokratiska samtal har gått så långt att grundläggande frågor om till exempel mänskliga rättigheter har politiserats. Så jag ser det här som ett tecken på den förskjutningen. Hur kan den här typen av frågor ses som partipolitiska och är det verkligen en tjänsteman som ska bedöma det?
Jesper Ackinger är stadsdelsdirektör på Norrmalm och skriver i ett mejl till Magasin K att det var ett svårt beslut att ta och att bedömningen har gjorts på helheten, inte på de enskilda affischerna som är olika sinsemellan.
– En sak som försvårar och komplicerar är att platsen inte är någon avgränsad yta för konst utan en del av stockholmarnas vardagsrum där opinionsyttringar och partipolitik är vardag. Det som placeras på Sergels torg riskerar att uppfattas som politik och/eller inlaga i debatten och laddas därmed med andra värden än vad som skulle ha skett i en konsthall. I år, två månader innan valdagen, är platsen en arena för partipolitik vilket ökar risken för att verken uppfattas som partipolitiska, skriver Jesper Ackinger.
Ska politiker och tjänstemän gå in och ha synpunkter på konsten på det här sättet?
– Stockholms stad är en stor organisation med olika uppdrag och syfte. Norrmalms stadsdelsförvaltning ansvarar för trygghetsarbete, förskolor och myndighetsutövning inom socialtjänst och äldreomsorg. Där behöver vi värna vårt oberoende för att fortsätta kunna utföra vårt uppdrag. Andra delar av Stockholms stad har kultur och konst som främsta uppdrag och har en helt annan möjlighet att presentera och kurera konst. Projektet ”På Sergels torg” har pågått i tre års tid och det har skett samarbete med ett antal konstnärer, även i ämnen som är kontroversiella och framåtsyftande. Det här är första gången som ett beslut lyfts vidare, skriver Jesper Ackinger.
Rebecca Vinthagen å sin sida betonar vikten av att politiker och tjänstemän ska hålla armlängds avstånd till konsten.
– Principen om armlängds avstånd finns ju för att konsten ska få vara fri. Det handlar om demokrati och yttrandefrihet och att ha tilltro till den kunskap som konstnärer besitter. Politiker ska till exempel inte bestämma vilka böcker som ska köpas in till biblioteken – konstnärligt sakkunniga ska fatta de här besluten.
Rebecca Vinthagen berättar att man nu letar efter en annan offentlig lokal där man kan ställa ut verken.