Första curator-stipendiaten: ”Jag hoppas andra ska förstå hur viktigt vårt arbete är”

Få stipendier inom konstsektorn kan sökas av curatorer, som Magasin K tidigare berättat. Men nu har Västra Götalandsregionen inrättat ett särskilt resestipendium för yrkesgruppen. Årets mottagare är konstnären och curatorn Oscar Ramos.

Oscar Ramos

Oscar Ramos är mottagare av Västra Götalandsregionens resestipendium för curatorer. Totalt fördelade regionen nära tre miljoner kronor till årets kultur- och arbetsstipendiater.

Foto: Västra Götalandsregionen

I våras öppnade den första ansökningsomgången för curatorer som arbetar i Västra Götalandsregionen. Tanken med resestipendiet om 50 000 kronor är att ge en frilansande professionell curator inom samtidskonst möjligheten bedriva konstnärlig forskning, nätverka internationellt samt förbereda samarbeten med konstnärer som kan ställa ut i Västra Götaland.

Årets stipendiat, Oscar Ramos, är frilansande curator och konstnär med akademisk bakgrund i sociologi, konst och teknologi från Valand och Chalmers. År 2013 var han med och grundade NSFW/Svilova, en plattform för samtidskonst som driver ett internationellt utställningsprogram online samt ordnar utställningar och konstnärsamtal på plats i Göteborgsområdet.

– Jag arbetar både som konstnär och curator, men det här är första gången jag får ett stipendium för min curatoriella praktik. Som curator måste du producera utställningar, undervisa, forska, det går inte att leva bara på att curera. Att det här stipendiet inrättats är väldigt bra, jag är otroligt glad för det, säger han.

Stipendiesumman ska han använda för att skapa kontakter mellan konstnärer i regionen och curatorer som verkar på den internationella scenen. Som första steg kommer curatorer från New York och Mexiko bjudas in till Göteborg för att träffa konstnärer på plats och gå igenom deras portfolios. Förhoppningen är att curatorerna ska skapa utställningar med de lokala konstnärerna både på plats i Göteborg och utomlands.

– Det här blir ett sätt för konstnärer i regionen att få in foten på den internationella scenen, något som kan vara väldigt svårt.

Ramos

Den hypnotiska videoinstallationen Metahaven – Sunrise, simulation på Röda Stens konsthall är en av de utställningar stipendiaten Oscar Ramos curerat.

Foto: Röda sten konsthall

Oscar Ramos säger att stipendiesumman han nu fått blir utmärkt till att dra i gång projektet, men att det skulle behövas en mer stadig finansiering för att ge det kontinuitet.

– Jag önskar att stödet till kultursektorn var mer reglerat: hur mycket vi får betalt, hur våra kontrakt ser ut. Att vårt arbete togs mer seriöst, att andra förstod hur viktigt det är.

Katti Hoflin,

Katti Hofflin, kulturchef Västra Götalandsregionen. Foto: José Lagunas Vargas.

Katti Hofflin, kulturchef på Västra Götalandsregionen, instämmer.

– Bild- och formområdet är en skör gren i den kulturella infrastrukturen. Nästa alla är frilansande och man förväntas ha ett kall och göra saker man inte får betalt för.

Hon betonar att kulturen är en viktig del i regionens vision.

– Vi har landets största budget för konst och kultur på regional nivå. Det gör att vi kan pröva och stimulera området, som i det här fallet att curatorer ska kunna utveckla nya samarbeten. Curatorer sätter in konsten i ett sammanhang, får den att leva. Den kompetensen vill vi främja.

Ämnen i artikeln:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


Annons:

Kraven på kommunikatörerna

Annons:
DIK annons
Annons:

Aktuella ämnen:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje vecka skickar Magasin K ett nyhetsbrev med veckans viktigaste artiklar från tidningen och andra tips. Medlemmar i DIK får automatiskt nyhetsbrevet. Är du inte medlem så anmäler du dig till nyhetsbrevet här.