På uppdrag av DIK inför höstens valrörelse har Morgan Finnsiö från Expo analyserat hur fackförbundets medlemmar kan påverkas av den svenska ytterhögern.
– Det de ytterst vill ha är en radikal homogenisering av samhället, de vill inte ha pluralism utan en enhetlig nation. Och det är därför de prioriterar att kontrollera kulturen, säger Morgan Finnsiö.
Som exempel tar han de högerextrema partierna i Polen och Ungern, som tidigt tagit kontroll över institutioner som har med kulturlivet att göra:
– De ser det som en förutsättning för att kunna driva igenom sin politik.
Enligt Morgan Finnsiö har ytterhögern, sedan den uppkom under 1700-talet i motståndet mot franska revolutionen, alltid sett till att anpassa sig till sin samtid samtidigt som den behållit sin kärna:
– Den här rörelsen är extremt våldsam; mot människor, samhällen och mot demokratin som sådan. Den är också ett säkerhetshot.
Ytterhögern menar att samhället består av tre noder: ”det sanna folket”, ”främlingarna” och ”den kulturella eliten”, där den senare anses vara de faktiska makthavarna som bestämmer vad människor får tycka. Kulturen har alltså makten över berättelsen om samtiden vilket betyder att kulturen kommer att influera politiken. Av det följer logiken i att attackera kulturarbetare, akademiker, den fria pressen; ja alla som konkurrerar med denna ultranationalistiska världssyn.
Morgan Finnsiö, researcher och utbildare vid stiftelsen Expo.
Enligt Expo finns det ingenting som tyder på att ytterhögern kommer att minska i kraft den närmaste tiden, tvärtom. Så hur ska man som kulturarbetare eller fackligt aktiv förbereda sig?
Morgan Finnsiö menar att det först och främst gäller att skapa sig koll på de olika organisationerna och aktörerna, vad de vill uppnå och hur de brukar jobba.
– Den kunskapen ger en sorts rustning och förberedelse.
Strukturer för kunskapsdelning är ett annat råd, till exempel kan man utse en person på arbetsplatsen som håller sig ajour med ytterhögerns idéer. Att kontakta någon med specialkunskap, som den kommunala samordnaren för våldsbejakande extremism eller Expo, kan också vara klokt, enligt Morgan Finnsiö.
Slutligen är det bra att prata igenom tänkbara scenarier med sina kollegor och chefer. Nu ska vi ha den här sagostunden, utställningen eller ge ut den här rapporten – vad kan vi vänta oss för effekt?
– För många i Sverige är det här något nytt. När man utsätts för en trollstorm kan man känna sig utelämnad och ensam. Då är det avgörande att man stöttar varandra – det som är fackföreningens idé – och att arbetsgivaren finns där med stöd så att man inte lämnas i sticket, säger Morgan Finnsiö.
Lär dig mer
Seminariet ”Högerextremism – vilka sprider idéerna och hur påverkar de oss?” med Morgan Finnsiö arrangerades av DIK 31 maj 2022. Under hösten 2022 planerar även DIK en uppföljning med ett antal utbildningsträffar, bland annat om verktyg och förhållningssätt för bemötande av högerextrema grupper.