I torsdags polisanmäldes utställningen i Malmö Stadsbiblioteks foajé för ”blottning” av en man, något som Sydsvenskan var först med att rapportera. Enligt tidningen ska mannen ha besökt biblioteket med sina barn och tyckt att fotografierna var ”skandalösa”. Morgonen efter gick han tillbaka till biblioteket och skar bort delen av fotografiet där Andreas Paulssons könsorgan syns. Sedan polisanmälde han sig själv för vandalisering.
Polisutredningen om vandaliseringen har dock redan lagts ner.
– Det står att förundersökning inte inleds eftersom brottet inte går att utreda och vidare utredning inte förväntas leda till åtal, säger Nils Norling, på Malmöpolisen till Sydsvenskan.
Karin Ahlstedt är enhetschef på Malmö stadsbibliotek och var själv inte på plats när händelsen inträffade.
– Vi öppnar biblioteket 8.30 på morgonen och klockan 08.42 upptäckte några av de anställda att biten på fotografiet var avskuren. De gick runt och letade om någon var kvar i lokalen. Men det var ingen dramatik kring händelsen, och jag har inte hört om att någon i personalen skulle ha upplevt att det varit olustigt, säger hon.
Karin Ahlstedt ringde ändå in en väktare kommande dagar som en extra försiktighetsåtgärd.
– Man ska alltid ta det säkra före det osäkra, men egentligen så har väktaren varit lite överflödig, det har inte behövts.
Hon säger att händelsen främst gett utställningen mer uppmärksamhet. Under söndagen var det extra mycket besökare som var där enbart för att se fotografierna.
– De har läst om det och är nyfikna och tycker det är spännande. I dag när jag har gått runt och pratat med besökare så har alla tyckt att det är viktigt att vi har den här utställningen. Det har också blivit intressanta samtal i personalgruppen om bibliotekets uppdrag idag.
Konstnären själv, Andreas Paulsson, säger till Magasin K att hela situationen känns märklig.
– Det känns väldigt konstigt och det har varit en märklig situation med så många olika aspekter, säger han.
Han berättar att han ställt ut samma fotografier i andra offentliga rum tre gånger tidigare, till exempel i ett köpcentrum.
– Händelsen väcker naturligtvis tankar om vårt förhållningssätt till det nakna i det offentliga rummet, hur är det att bli bemött med nakenhet så här direkt? Precis utanför stadsbiblioteket står dessutom en naken staty. Både den och fotografierna har ju klassats som konst i andras ögon.
Under måndagen har det förstörda fotografiet bytts ut.
– Vi diskuterade fram och tillbaka men landade i att inte ha det fotografiet framme, det skulle ta för mycket fokus från vad utställningen handlar om, säger Andreas Paulsson.