Annons:
Bildmuseet

Färre besök på landets bibliotek

Besöken på landets folkbibliotek minskade förra året jämfört med 2020. ”En pandemieffekt”, säger Cecilia Ranemo, ansvarig för den officiella biblioteksstatistiken.

Bibliotek

Av de aktiviteter som anordnades på folkbiblioteken var 63 procent riktade till barn och unga.

Tillfälliga nedstängningar och ändrade öppettider på grund av pandemin försvårade för invånarna att ta del av bibliotekens utbud. De fysiska besöken på landets folkbibliotek år 2021 minskade med 27 procent jämfört med år 2020, trots att folkbiblioteken har haft ett ökat antal öppetdagar. Det visar Sveriges officiella biblioteksstatistik som Kungliga biblioteket (KB) sammanställer varje år. 

–Minskningen av antalet fysiska besök är en pandemieffekt, säger Cecilia Ranemo, ansvarig för den officiella biblioteksstatistiken.

I rapporten framkommer dock att antalet så kallade aktiviteter har ökat på biblioteken jämfört med 2020. Utbudet av aktiviteter är dock inte på samma nivå som före pandemin. Av de aktiviteter som anordnades på folkbiblioteken var 63 procent riktade till barn och unga.

Bibliotekens utlåning av fysiska medier, till exempel böcker, skivor och filmer, var drygt 58 miljoner under 2021, vilket är 10 miljoner färre än före pandemin. 

– Att de fysiska utlånen minskar är en trend över tid, eftersom de till viss del ersätts på andra sätt med till exempel e-böcker, säger Cecilia Ranemo.

Utlåningen till barn och unga har inte minskat lika mycket, vilket kan förklaras med att många bibliotek också fungerar som skolbibliotek. Folkbiblioteken satsar också på att behålla böcker och medier som riktar sig till barn. Antalet fysiska medier på landets bibliotek har minskat med 449 000 stycken jämfört med år 2020. Antalet e-titlar på biblioteken har dock ökat med 15 procent.

Ämnen i artikeln:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


Kraven på kommunikatörerna

Aktuella ämnen:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje vecka skickar Magasin K ett nyhetsbrev med veckans viktigaste artiklar från tidningen och andra tips. Medlemmar i DIK får automatiskt nyhetsbrevet. Är du inte medlem så anmäler du dig till nyhetsbrevet här.