”Det är inte alltid lätt att vara pedagogen som vill ändra på saker”

Knacka kod, filma med green screens och designa dataspel. Biblioteken står inför en digital och teknisk revolution – åtminstone om Thorunn Vignisdottir får bestämma. Men att få med branschen på tåget är inte helt friktionsfritt: “Folk är rädda för förändring”.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

– Kreativ verkstad och pyssel har alltid funnits på biblioteken. Jag har bara vridit upp det lite, skapat “pyssel 2.0” – med datorer istället för målarpenslar.

Det säger Thorunn Vignisdottir, bibliotekspedagog på Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket i Stockholm. Det har nu gått fyra år sedan hennes man fick jobb som läkare i Sverige och hela familjen med tre barn tog sitt pick och pack och lämnade Island för Stockholm. Även om hon kan längta tillbaka – inte minst efter isländsk lax och lakrits – har familjen inga planer på att flytta igen.

– Barnen älskar att bo här eftersom utbudet är enormt! Vi använder Stockholm väldigt mycket, går på museum och är i naturen. Vi har börjat ta morgondopp och kvällsdopp i sjön också, så vi har verkligen omfamnat den svenska kulturen, säger Thorunn Vignisdottir.

– Det som har varit svårt är lappkulturen! Alla dessa passivtagressiva lappar som grundar sig i oskrivna regler man inte känner till, hela lappkonversationer i köket på jobbet eller på möbler som lämnats i trappuppgången. Det är så konstigt, säger hon och skrattar.

Hon skrattar mycket. Hennes energi fyller hela rummet. Att hon inspirerar de ungdomar hon arbetar med som bibliotekspedagog är inte svårt att förstå. Men, vad innebär egentligen yrket?

– Det är den vanligaste frågan. Jag brukar säga att jag jobbar med tech.

Vi får backa bandet, tillbaka till Island, där Thorunn Vignisdottir jobbade på en fritidsgård.

– När man arbetar med ungdomar måste man arbeta med deras kultur, och den är till stor del digital. Datorer ska inte vara en grej som föräldrar skäller på barnen för att de använder för mycket, man kan använda teknik för att lära sig saker och vidga livet.

Thorunn Vignisdottirs intresse för digital kompetens ledde till en master i informationsvetenskap. När det var dags för praktik hamnade hon på bibliotek – och kände att hon hittat hem.

– Jag passade in perfekt. Känslan var så stark: “yes, det här är mitt folk!”.

Thorunn Vignisdotter.

Att hålla workshops i allt från programmering till att måla skor är Thorunn Vignisdottirs största glädje i jobbet. “När man sett att någon lärt sig något utan att veta att de lärt sig något, och sedan se dem börja lära någon annan samma sak… Då blir jag så exhalterad.”

Foto: Ylva Sundgren.

Hennes hjärta klappar för “makerspace” som kommer från “makerrörrelsen”. Det kan bäst beskrivas som en slags teknikverstad, där deltagarna använder allt från VR-glasögon och 3D-skrivare för att skapa. Tack vare Thorunn Vignisdottir har fenomenet nu flyttat in på Internationella biblioteket.

– Rörelsen grundar sig i delningskultur – precis som bibliotek. Förr var bibliotek som en affär: man kommer in, tar något, går därifrrån. Jag vill att biblioteken ska vara mer som ett kök: man kommer in, man skapar något, sedan tar man med sig det därifrån.

Enligt Thorunn Vignisdottir ligger Islands bibliotek lite före i utvecklingen, med bland annat podcast- och musikstudios och välutrustade datoravdelningar. Sverige ligger efter när det kommer till att erbjuda fler saker att låna än böcker, säger hon, någonstans i mitten ur ett internationellt perspektiv. Något Thorunn Vignisdottir vill ändra på.

Hon håller nu workshops flera gånger i veckan där unga får leka med teknik.

”Det är inte alltid lätt att vara pedagogen som vill ändra på saker.”

– Det finns lite motstånd i branschen, måste jag erkänna. Det är inte alltid lätt att vara pedagogen som vill ändra på saker. Motståndet minskar, men det finns ibland en grundhållning i stil med “varför vi ska vi bibliotek syssla med tech, vi håller ju på med böcker?”. Folk är rädda för förändring och det är inte så konstigt, har man jobbat på ett sätt i trettio år och så kommer någon som helt vill ändra hur du ser på bibliotek… Det kan vara svårt.

Att biblioteken utvecklas inom tech är dock avgörande för att biblioteken ska fortsätta vara relevanta, tror Thorunn Vignisdottir. Bibliotek har alltid varit informationscenter och nu ser våra källor till information annorlunda ut.

– Vi vet också att läsningen har gått ned och för att locka folk behöver vi hänga med i utvecklingen. Ju fler som kommer hit, desto större är chansen att de också vill läsa och låna böcker. 

Thorunn Vignisdotter.

Foto: Ylva Sundgren

På bibliotek runt om i landet är det tillträdesförbud som ska träda i kraft i juli en het potatis. Det går ut på att bibliotek ska kunna porta besökare som är hotfulla eller våldsamma, och kommer som svar på incidenter där bland annat ungdomsgäng gått till fysisk attack mot bibliotekarier. Thorunn Vignisdottir säger att det finns svåra situationer, men tror att “makerspace” kan vara en del av lösningen.

– När jag jobbade med tonåringar på ungdomsgård och de själva fick bli aktiva deltagare i allt vi gjorde blev det en jätteskillnad. En plats där man får vara med och bestämma och skapa minskar risken att man vill förstöra den.

Hon tystnar.

– Jag tycker att vi ska vara tacksamma att ungdomar vill vara hos oss, och mer försöka ha hållningen: “hej, vad kan vi göra för er?”.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Ämnen i artikeln:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


Annons:
Annons:
Annons:
DIK annons
Annons:

Aktuella ämnen: