Det var 2019 som Stiftelsen Tekniska museet presenterade sin största satsning sedan museet flyttade till Djurgården 1936: en så kallad visualiseringsdom byggd i trä. Den 1 325 m2 stora byggnaden ska ligga på museets innergård och det första spadtaget togs tidigare i år. Inne i domen ska 3D-projektioner omsluta besökaren – tekniken är framtagen av forskare på Visualiseringscenter C i Norrköping.
Bygget har ett antal stora huvudfinansiärer, bland annat Wallenbergsstiftelserna, och beräknas kosta runt 200 miljoner, enligt museidirektör Peter Skogh.
– Tekniska får ett statligt anslag i botten, men för det mesta vi gör behöver vi skaffa egen finansiering. Oftast söker vi medel ur stiftelser och fonder men ibland så lånar vi pengar, som till exempel när vi nyligen byggde om vår restaurang och kök. Vi förvaltar våra fastigheter själva, när vi byggde om vår maskinhall så lånade vi hos Riksgälden och det ville vi göra även nu för att delfinansiera Wisdome, säger han.
Det är i regeringens vårändringsbudget som presenterades idag som det föreslås att Tekniska museet ska få låna som upp till 40 miljoner kronor till Wisdome och andra investeringar.
Peter Skogh säger att Wisdome precis som andra byggprojekt drabbats av högre materialkostnader och längre leveranstider till följd av pandemin och kriget i Europa. Planen är nu att öppna någon gång under andra halvan av 2023.
En del tjänster till satsningen är redan tillsatta, både genom kompetensutveckling av befintlig personal och extern rekrytering.
– Vi kommer behöva rekrytera några tjänster till, det blir en mix av nyanställda och befintlig personal, säger Peter Skogh.
Tekniska museet har haft vikande besökssiffror under pandemin men nu börjar man se en ljusning.
– Jag tycker att det återhämtar sig, så här långt ligger besöksantalet på 70-75% av vad det brukar vara. Påsklovet blev ett bra lov, som ett normalt påsklov innan pandemin. Och skolorna har återvänt sedan slutet av februari. Det sker en återhämtning, men det går lite långsamt, säger Peter Skogh.