Fackförbundet Kommunal har varslat om strejk för sina anställda inom Svenska kyrkan. Varslet om konflikt beror på att förhandlingarna mellan Kommunal och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har strandat.
Om parterna inte kommer överens innan den 22 april läggs en blockad om nyanställningar och inhyrd personal samt mer- och övertidsblockad, enligt Kommunal. I ett andra steg den 27 april läggs arbetet ned på ett stort antal arbetsplatser.
Förhandlingar pågår även mellan arbetsgivarorganisationen och Sacoförbunden. De återupptogs i början av april efter att ha varit pausade men har nu strandat på nytt. Medlare ska nu kallas in för att hjälpa till att lösa konflikten.
Både Kommunals konflikt och Sacos förhandling gäller det så kallade omställningspaketet som handlar om bland annat rätt till kompetensutveckling och rätt till stöd vid uppsägning på grund av arbetsbrist.
”Om arbetsgivaren vill att du ska utföra någon annans arbetsuppgifter kan man hänvisa till neutraliteten.”
Men vad händer om anställda på din arbetsplats strejkar och du själv inte omfattas av konflikten?
– En strejk kan påverka dig som inte strejkar genom att exempelvis kollegor eller delar av arbetsgruppen är uttagna i strejk. Det kan innebära att arbetsuppgifter som de strejkande skulle ha utfört inte blir gjorda, eller att arbetsplatsen under strejken till exempel kan behöva justera sina öppettider eller på annat sätt inskränka sin verksamhet, säger Linnea Skagerberg, förbundsjurist på DIK.
Är du till exempel DIK-medlem och Kommunal varslar om konflikt ska du arbeta som vanligt och ska även få lön som vanligt. DIK uppmanar sina medlemmar att hålla sig neutrala – det innebär till exempel att du inte ska arbeta mer övertid än vad du hade gjort i vanligt fall.
Kan en anställd bli tvingad av arbetsgivaren att utföra någon annans arbetsuppgifter?
– Om arbetsgivaren vill att du ska utföra någon annans arbetsuppgifter, ändra schema, arbeta övertid eller liknande på ett sätt som du inte normalt gör kan man hänvisa till neutraliteten, då DIK inte är part i strejken. Det innebär att våra medlemmar fortsätter arbeta som vanligt, med sina ordinarie arbetsuppgifter på sina ordinarie arbetstider och alltså inte tar över arbetsuppgifter från strejkande kollegor eller på annat vis ”täcker upp”, säger Linnea Skagerberg.
Om en anställd vägrar att utföra någon annans arbetsuppgifter – vad händer då?
– Om din arbetsgivare kräver att du utför arbetsuppgifter trots att du har hänvisat till neutraliteten så kontakta omedelbart det lokala facket. Finns inte något lokalt fack så hör av dig till oss centralt, säger Linnea Skagerberg.