På fredagen fattade DIK:s förbundsstyrelse beslut om att planera för stridsåtgärder inom Svenska kyrkan.
– Det är förvånande att Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation vill ta en helt egen position på den svenska arbetsmarknaden. Vi tycker att medlarna kom med ett balanserat bud som vi tackade ja till och som vi trodde att även SKAO skulle acceptera, säger Magnus Berg, förhandlingschef på DIK.
Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, SKAO, sa på torsdagen nej till medlarnas slutbud, medlingen är därför avslutad. Konflikten gäller det så kallade omställningspaketet som handlar om bland annat rätt till kompetensutveckling och rätt till stöd vid uppsägning på grund av arbetsbrist.
DIK, som är ett Sacoförbund, organiserar bland annat informatörer och kommunikatörer inom kyrkan och nu planerar förbundet för en konflikt.
– Det vi bevittnar nu är historiskt, inte sedan 1986 har ett Saco-förbund strejkat, säger Magnus Berg.
DIK och de andra akademikerförbunden menar att kraven som Skao ställer på det nya avtalet inte är förenliga med vad medlemmarna förtjänar och att det bland annat skulle innebära att visstidsanställda får sämre möjlighet till tillsvidareanställning och ett försämrat regelverk för sjuklön.
Arbetsgivarorganisationen å sin sida menar att avtalet blir för dyrt.
– I en förhandling måste man ge och ta, men det finns också en gräns för hur dyrt ett avtal får bli. Svenska kyrkans verksamhet finansieras av medlemsavgifter och många församlingar har mycket knappa resurser, säger Cecilia Herm, förhandlingschef på Skao i ett pressmeddelande.
Klockan 9.00 på fredagen inleddes fackförbundet Kommunals strejk som rör bland annat vaktmästare och krematoriearbetare inom Svenska kyrkan.
När Sacoförbundet senast gick ut i strejk 1986, så gällde konflikten lönekrav – förbunden menade att medlemmarna med akademisk examen inte hade den lönenivå som kan förväntas efter en lång utbildning.
Magnus Berg, DIK:s förhandlingschef.
Foto: Alexander Kallas.