Journalisten och tidigare biblioteksutredaren Erik Fichtelius skrev tidigare i april en debattartikel där han bland annat menade att ”[Strategin] kan antingen göras till ett långt bludderdokument med tomma formuleringar om att allt är ”viktigt” men utan konkreta åtgärder eller strategisk kraft.”
När Magasin K når honom på telefon är även han ganska positiv och säger att det “är mindre blaha, blaha än jag trodde”.
– Jag tycker att det är en bra plattform för att vidta åtgärder. På 46 ställen står ordet “viktig” – nu gäller det att göra det som kallas “viktigt” till något riktigt. En strategi ska tala om vad man ska göra, och det gör den här tydligt. Men man måste också göra det.
Riksbibliotekarie Karin Grönvall på Kungliga biblioteket är också positiv till strategin.
–Det känns väldigt skönt att komma vidare, det har blivit lite väntans tider i Bibliotekssverige på de här samlade insatserna. Nu när vi får en strategi på plats så kan vi köra på i arbetet.
KB får i uppdrag att utveckla former för bättre samverkan i det allmänna biblioteksväsendet och att utveckla nationella digitala bibliotekstjänster för till exempel personer med annat modersmål än svenska.
– På kort sikt är de uppdrag som vi får ganska avgränsade – vi ska stärka formerna för samverkan mellan staten, kommunerna och regionerna och det är tydligt kopplat till nationella digitala bibliotekstjänster. För att ta fram sådana tjänster och även långsiktigt förvalta dem så krävs det en bra samverkan. Och där har vi kommit en bit redan, med till exempel Digiteket. Och jag ser att nu kan vid utveckla det vidare, säger Karin Grönvall.
”Vi utgår också från att det kommer att komma fler resurssatta uppdrag från regeringen.”
–På lång sikt så blir det här en gemensam plattform för biblioteken. Vi hoppas att utifrån strategin också kunna komma med konkreta förslag. Vi utgår också från att det kommer att komma fler resurssatta uppdrag från regeringen framöver med strategin som bas, säger Karin Grönvall.
Hon tycker att det mesta från ”Demokratins skattkammare” finns med i strategin.
– Men det är i lite andra former än i det förslag vi lämnade över 2019. Det ligger också flera andra utredningar under beredning hos Regeringskansliet som till exempel utredningen om stärkta skolbibliotek. Dessutom finns förslag på storskalig digitalisering av samlingar i Återstartsutredningens förslag.
Karin Grönvall, Kungliga biblioteket.
Även Erik Fichtelius nämner särskilt bemannade skolbibliotek och en storskalig digitalisering.
– Det finns stöd för de åtgärder som vi och andra har efterlyst länge i den här strategin. Det tragiska är att det återstår att göra, man kan inte år efter år säga “det här ska vi göra” utan att genomföra det, säger han.
När behöver det hända enligt dig?
– 2018.