Värdar, vakter, arbetskläder som tydligt talar om för besökarna vem som är anställd och i vilken funktion, omstrukturering av ytor så att det inte skapas områden som är svåra att få överblick över. Det är några aspekter som många bibliotek i Sverige nu jobbar med för att skapa en så trygg miljö som möjligt. För ett år sedan beslöt Stockholm stadsbibliotek att utöver detta, med inspiration från bland annat San Francisco, också anställa en socionom.
Jenny Hector, som tidigare bland annat jobbat på Enheten för hemlösa på Medborgarplatsen, blev i mars förra året landets första bibliotekssocionom. Under ett pilotprojekt på ett år har hon arbetat för att minska stöket på Stockholms stadsbibliotek vid Odenplan.
Projekttiden löpte ut i slutet av februari – men Jenny Hector blir kvar, minst under hela 2022. Det säger Cecilia Svanberg, enhetschef på Norrmalmsenheten.
– Vi visste inte hur fortsättningen skulle bli men jag har pengar i budgeten för att fortsätta med detta och det känns väldigt glädjande. Intresset från bibliotekssverige har varit jättestort så under 2022 kommer hennes uppdrag breddas till att även bli rådgivande konsult till fler bibliotek än bara här vid Odenplan.
Cecilia Svanberg säger att tjänsten fortsatt kommer att vara inriktad på att jobba uppsökande och relationsskapande med utsatta människor som söker sig till bibliotek, samt skapa nätverk och fortbilda medarbetarna i bemötandet av utsatta personer. Enligt slutrapporten om pilotprojektet, som inte är helt klar än, är det just fortbildningen som varit mest uppskattad.
”Medarbetarna känner sig tryggare i att hänvisa besökare vidare till instanser där de kan få hjälp.”
– Där har vi sett störst effekt, medarbetarna känner sig tryggare i att hänvisa besökare vidare till instanser där de kan få hjälp. Man känner sig mer “påklädd” nu, man känner till fler verktyg i samhällets resurser. Önskemålet att fler ska få tillgång till det är jättestort, säger Cecilia Svanberg och fortsätter:
– Under piloten har vi behövt vara restriktiva och tackat nej till att medverka i bibliotekarieutbildningar och liknande, men nu kan vi rikta oss mer utåt.
Daniel Forsman ser hellre socionomer på biblioteken än ett tillträdesförbud.
"För mig skickar tillträdesförbudet en signal om att våra öppna rum i samhället är stängda för vissa. Det tycker jag är olyckligt och det rimmar inte heller med vårt uppdrag. Dessutom har vi väldigt få incidenter"
Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm, upplever att det varit en stor tillgång med en socionom i verksamheten.
– Vi har fått mycket bättre kontakt med fältassistenter och uppsökande team. Som en plats där personer med psykisk ohälsa, hemlösa, papperslösa eller personer med missbruksproblematik vistas så är det bra att vi kan hjälpa till att slussa dem vidare om de själva vill.
I juli i år införs en ny lag om tillträdesförbud på svenska bibliotek. Regeringens beslut, som innebär att bibliotek kan ansöka om att få porta besökare som stör ordningen, motiveras med att ge bibliotekarierna större möjligheter att hålla miljön trygg, för såväl dem själva som andra besökare. Men såväl Cecilia Svanberg som Daniel Forsman är skeptiska till lösningen.
I Örebro har landets andra bibliotekssocionom anställts och Daniel Forsman säger att han hellre ser fler socionomer runt om på svenska bibliotek än den omtvistade nya lagen.
– Absolut. Vi tittar på olika sätt att utöka och förlänga sättet att jobba med kompletterande kompetenser. För mig skickar tillträdesförbudet en signal om att våra öppna rum i samhället är stängda för vissa. Det tycker jag är olyckligt och det rimmar inte heller med vårt uppdrag. Dessutom har vi väldigt få incidenter.
2018 rapporterades ett hot och två våldsincidenter på Stockholms bibliotek. Antalet ordningsstörningar var 290. Året därefter, 2019, handlade det om två anmälningar om hot och tre om våld, och totalt 204 ordningsstörningar.
– Detta är alltså trots att vi har fem miljoner besökare per år. En enskild våldsincident kan se ut som en ökning med 50 procent eftersom det är så låga tal, säger Daniel Forsman.
Cecilia Svanberg säger att hon har svårt att se hur tillträdesförbudet ska hjälpa – eller ens kunna tillämpas.
– Personligen tror jag mer på den här typen av lösningar som vi håller på med just nu.