Sara Luthander, chefsjurist på DIK, säger att Bulletin-ärendet är ett mycket speciellt fall men att förbundet har ett flertal ärenden varje år där medlemmar inte fått ut semesterersättning eller lön.
– Det är vanligare att vi driver ärenden där medlemmen inte får ut all semesterersättning efter att en anställning har upphört, än ärenden där arbetsgivaren under pågående anställning inte betalar löpande lön.
Är det skillnad på vilken hjälp man kan få från DIK om man är chef eller anställd?
– Inte i förhållande till indrivning av lönefordringar. Som chef är du medlem i din arbetstagarroll i första hand. Det vill säga att det är din egen anställning som är i fokus för medlemskapet. Höga chefer har även de rätt till rådgivning från en särskilt tilldelad chefsombudsman eller jurist. Detta eftersom frågor om deras anställningsavtal ofta skiljer sig från vanliga anställningsavtal.
DIK kräver Bulletin på drygt 750 000 i utebliven uppsägningslön med flera ersättningar. Bulletin försattes i konkurs av Stockholms tingsrätt den 18 februari i år. Konkursboet köptes sedan i mars upp av den tidigare delägaren Tino Sanandaji som också var styrelseordförande i Bulletin AB.
När ett konkursbo säljs följer inte fordringar med till den nya ägaren. Däremot kan anställda som sagts upp till följd av konkursen ha företrädesrätt till återanställning hos ny ägare.
– Om ett företag rekonstrueras eller går i konkurs stöttar vi medlemmen genom förfarandet och ger vägledning avseende vad som gäller för statlig lönegaranti och relaterade frågor, säger Sara Luthander.